KO JE ZAISTA SOROŠ: Od koga je uzeo milijarde, koga finansira i zašto ga zovu "nekrunisanim kraljem istočne Evrope" (FOTO) (VIDEO)

Mržnja prema Sorošu nije specifična samo za Evropu. U Americi je omiljena meta desničarskog portala Breitbarta, koji protiv njega piše gotovo svakodnevno. Novinar Klark ga je u tom kontekstu nazvao „nekrunisanim kraljem istočne Evrope"

  • 11

Optužuju ga da je podržao državni udar u Makedoniji, sponzorisao proteste u Mađarskoj, organizovao izbegličku krizu u Evropi. Sve većem broju državnika sa autoritarnim namerama američki milijarder Džordž Soroš dežurni je krivac za sve. Od Kremlja preko Skoplja do Vašingtona, nacionalistima širom sveta taj 86-godišnji multimilijarder mađarskog i jevrejskog porekla, javni je neprijatelj broj jedan.

Nastavlja se rat Orbana i Soroša: Milijarder optužio mađarskog premijera da stvara mafijašku državu, ovaj mu nije ostao dužan

Rođen u Budimpešti 12. avgusta 1930. godine, kao Đerd Švarc. Soroš je je amerikanizovani Mađar jevrejskog porekla, investitor i političar. Predsednik je korporacije za upravljanje investicionim fondovima Soros fond menadžmenta, Instituta za otvoreno društvo i bivši je član borda direktora Saveta za inostrane odnose.

Po Forbsu on je 29. najbogatiji čovek na svetu, a njegovo "Otvoreno društvo" krivo je, tvrde Soroševi neprijatelji sa desnice, za nametanje liberalne, multikultularne agende u politici.

U Poljskoj, koja ga je svojevremeno odlikovala najvišim civilnim priznanjem, neki ga optužuju da je državni neprijatelj koji želi da zatre poljski suverenitet.

Posebno su opaki napadi iz njegove rodne Mađarske, koja je pre neki dan usvojila nove stroge propise o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva. Mnogi smatraju da je taj zakon direktno skrojen kako bi zaustavio Soroševu organizaciju.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Po onome što čitamo i slušamo ovih dana, čini se da je Soroš kriv za svaki politički problem - kaže nemački politički analitičar Ulf Brunbauer.

Savršeni žrtveni jarac

- On je, kao neko ko je uložio mnogo novca u filantropiju i simbol je kapitalizma, savršeni žrtveni jarac autoritarnim režimima - dodaje Brunbauer.

U Mađarskoj su nabrzinu usvojili zakon koji je zapretio zatvaranju Srednjeevropskog univerziteta u Budimpešti koje Soroš finansira.

Foto: Wikipedia/Stabsfeldwebel Harald Dettenborn,Tanjug/AP, pixabay.com Foto: Wikipedia/Stabsfeldwebel Harald Dettenborn,Tanjug/AP, pixabay.com

Širom zemlje nikli su veliki plakati, koje je finansirala vlada, koji su Soroša prikazivali kao lutkara koji opozicione političare povlači kao marionete. Neki su u tome videli i vezu sa antisemitizmom.

- Njegovo versko poreklo je irelevantno za najvažnije pitanje, a to je da sve više vlada Soroševu mrežu smatra pretnjom demokratiji - napisao je Zoltan Kovacs, portparol premijera Viktora Orbana, u članku pod naslovom "Mitovi i činjenice o Mađarskoj i Džordžu Sorošu".

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, optužio je svog bivšeg dobročinitelja da koristi "predatorske nevladine organizacije" kako bi preplavio Evropu izbeglicama i stvorio "transnacionalno carstvo".

Soroš je preživeo i nacističku i sovjetsku okupaciju pre nego što se preselio u Sjedinjene Države, gde je stvorio bogatstvo investicijskim "hedž" fondovima. Ali njegovo poslovanje, kao i mnogih drugih sa Vol Strita, nije bez kontroverzi.

Godine 1992. postao je poznat kao čovek koji je slomio englesku nacionalnu banku agresivnim valutnim špekulacijama. Funta je toliko izgubila na vrednosti da je izbačena sa evropskih kursnih lista.

Optužuju ga i za azijsku finansijsku krizu 1997. godine, kada su slomljene brojne tajlandske i malezijske banke. Pre 15 godina osuđen je u Francuskoj zbog trgovanja povlašćenim informacijama. Kažnjen je sa milion evra.

Foto: Guliver/Oleg Nikishin/Newsmakers Foto: Guliver/Oleg Nikishin/Newsmakers

Zaustavite Soroša

Na Soroša je jako uticalo iskustvo sa totalitarnim režimima.

- Video sam kakva šteta nastaje kada društva podlegnu strahu od "drugačijih" - napisao je u svojoj kolumni u Njujork Tajmsu.

U želji da se bori protiv totalitarizama, Soroš 1984. godine osniva organizaciju "Otvoreno društvo" sa ciljem da komunističke zemlje postanu demokratske. Od tada je ulio milijarde u bivše sovjetske satelitske države i finansirao zdravstvene i pravosudne reforme, promovisao prava manjina i se borio protiv sistemske korupcije.

Podržavao je prodemokratske snage u mirnim ili revolucionarnim prenosima vlasti u srednjoj i istočnoj Evropi. Najavio je i da će uložiti milijardu dolara kako bi Ukrajinu spasio od "ruske agresije".

Zauzvrat je stekao moćne neprijatelje. Nedavno je Mađarsku proglasio "mafijaškom državom", što je, pak, premijer Orban ocenio "objavom rata".

Kremlj ga je 2015. godine optužio da finansira nasilne proteste i njegovu je organizaciju stavio van zakona, a "Politico.eu" piše da je ovaj filantrop i milijarder sa svojom fondacijom odigrao ključnu ulogu u svim političkim dešavanjima u Srbiji od pada Slobodna Miloševića 2000. godine do danas.

Nedeljnik Nju stejtsman (New Statesman) navodi da je tokom 90-ih godina 20. veka preko svoje fondacije navodno pomagao opozicione grupe u Srbiji sa preko 100 miliona dolara. Novinar Klark ga je u tom kontekstu nazvao „nekrunisanim kraljem istočne Evrope".

Evropska migrantska kriza pojačala je razdor između proizbegličkog "Otvorenog društva" i protivmigracijskih nastrojenih nacionalista.

U Makedoniji je pokrenuta kampanja "Zaustavite Soroša" koju je podsticao bivši konzervativni, neki kažu i autoritarni premijer Nikola Gruevski, koji je više puta pozvao na "desorošizaciju" zemlje.

Pripadnik poljske konzervativne vladajuće stranke Jaroslav Kačinski kaže da Soroš želi da stvori društva bez identiteta.

Mržnja prema Sorošu nije specifična samo za Evropu. U Americi je omiljena meta desničarskog portala Breitbarta, koji protiv njega piše gotovo svakodnevno.

Stiv Banon, osnivač Breitbarta, sada je savetnik predsedniku Donaldu Trampu. Portal je prikupio 60 hiljada potpisa da se Soroš uhapsi jer stoji na putu tome da "Amerika ponovo postane velika".

Neprijateljstvo prema Sorošu nije ništa novo, ali intenzitet nikada nije bio veći, kaže direktor evroazijske centrale "Otvorenog društva" Leonard Benardo.

- Svedočimo tome da demokratija nije samo pitanje demokratskih institucija. Možete imati velike slobodne i poštene izbore, a i dalje velike probleme kada je u pitanju formiranje otvorenog društva - rekao je Benardo.

SVE O SOROŠU: Vladar sveta i čovek koji odlučuje o našim životima ili običan prevarant? (FOTO)

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Hina/ Forbes/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KlintIstvud

    16. jun 2017 | 17:08

    Ovo je plaćeni Sorošev članak i potpuno isti kao i u Jutarnjem listu u Hrvatskoj. Dakle Soroševa široka propaganda na čitavom bednom Balkanu i istočnoj Evropi.

  • BOZA ZEMUNAC

    16. jun 2017 | 17:00

    Sotona.Luciferov učenik.

  • Пацифиста

    16. jun 2017 | 17:20

    Не готивим ни Мађаре ни Јевреје а американце мрзим.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA