Od danas roming u EU ne postoji! Evo šta to znači Srbima i koliko ćemo mi plaćati usluge

Priprema regulative u EU trajala je skoro deset godina uz brojne otpore kako institucija tako i operatora u Evropi

  • 7

Od 15. juna u zemljama EU počinje primena nove uredbe koja određuje da korisnici i u romingu plaćaju cene iz svojih tarifa u matičnim zemljama.

 

Velika vest za Evropu: Više nema rominga u EU!

 

Korist od nove regulacije rominga korisnici će najviše osetiti u ceni poziva i SMS poruka. Šta to znači i da li se uopšte odnosi na građane Srbije?

 

Gostovanje u drugim mobilnim mrežama za sve građane koji žive u zemljama članicama EU od danas je jeftinije, odnosno sa istom cenom kao i u matičnoj zemlji.

 

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne delatnosti objašnjavaju šta to predstavlja za građane.

 

- Roming se zapravo dodatno ne naplaćaju već se koriste minuti koje imate u svom tarifnom paketu. Treba samo naglasiti da se cene menjaju za korisnike koji putuju u zemlje Evropske Unije. Ostalim građanima kojii putuju u neke druge zemlje ili se nalaze u Hrvatskoj danas se ništa nije promenilo - rekao je Andro Marčev, iz Hakoma.

 

Ništa se nije promenilo ni za građane Srbije, koji s obzirom na to da nisu državljani Evropske unije, od ove informacije nemaju koristi.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

 

- Za nas neće doći ni do kakve promene. Znači građani Srbije koji budu putovali i dalje će plaćati uslugu rominga kao i do sada - rekla je Aleksandra Stefanović, iz Ratela.

 

Kada je Srbija u pitanju to ne važi samo za građane koji putuju u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru ili Makedoniju, sa kojiima je 2014. potpisan sporazum kojim se svake godine, pred godišnje odmore, smanjuje cena rominga.

 

- Sve će usluge biti snižene, ali najviše, ono što građane i najviše zanima, prenos podataka. Tu će cena po megabajtu pasti za oko 50 odsto - dodaje Stefanović.

 

Priprema regulative u EU trajala je skoro deset godina uz brojne otpore kako institucija tako i operatora u Evropi. Sada se u tim zemljama postavlja pitanje koliko će takva odluka uticati na bazične cene operatora.

 

Analitičari upozoravaju sve građane koje je ova vest obradovala, da paze prilikom korišćenja mobilnog interneta jer bi mogli da imaju i troškove koji bi ih iznenadili.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    16. jun 2017 | 13:33

    Sta nas onda briga....

  • wlada

    17. jun 2017 | 11:23

    gde je sad ,,srbija,,da prekopira zakone i kaze kako u evropi tako i kod nas .....a ne samo kazna u evropi je toliko...kazna u svetu je toliko ,,,cena struje u evropi je..

  • Ferrari909

    18. jun 2017 | 15:00

    Samo lud covek razmislja o romingu pored vibera, wats upa itd......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA