≫ 

DECA SU POBEDILA! Pala definitivna odluka - đaci ostaju zajedno, vlasti odustale od nove mešovite škole u Jajcu

Iz Veća učenika Srednje strukovne škole Jajce rečeno je da su sa oduševljenjem primili vest o ukidanju inicijative za osnivanjem Mešovite srednje škole

  • 31

Priča o razdvajanju srednjoškolaca u Jajcu na nacionalnoj osnovi dobila je pozitivan epilog - đaci su pobedili! 

SRBI, HRVATI I BOŠNJACI SELI ZAJEDNO U KLUPE: Deca iz Jajca pobedila podele i političare!

Iz Veća učenika Srednje strukovne škole Jajce rečeno je da su sa oduševljenjem primili vest o ukidanju inicijative za osnivanjem Mešovite srednje škole u tom gradu.

- Za nas, koji se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borimo već godinu dana, današnja vest predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, ali samo ukoliko smo dovoljno istrajni i ukoliko verujemo u promenu. Mi smo u našu borbu verovali istim intenzitetom od prvog dana, pa sve do danas - saopštili su oni.

Uprkos činjenici da nova srednja škola neće biti osnovana u Jajcu, Veće učenika Srednje strukovne škole Jajce ne odustaje od protesta zakazanih za utorak u 12 sati pred zgradom Vlade SBK u Travniku.

- Mi se nikad nismo ni borili samo za našu školu. Svesni smo da ovo nije problem koji pogađa samo nas, naš grad ili kanton. Sve dok u BiH postoji i poslednja škola koja u svome dvorištu deli naše najmlađe, postojaće i razlog za naš aktivizam i zagovaranje za progresivne vrednosti - rekli su iz veća i dodali da pozivaju sve srednjoškolce, roditelje, nastavnike, profesore i medije da im se pridruže u utorak u borbi za potpuno ukidanje sistema „dve škole pod jednim krovom.“

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Ministarka obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Katica Čerkez rekla je da to što su vlasti odustale od otvaranja nove škole, koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, znači da će u postojeće dve škole koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, uz ranije uvedeni bosanski jezik i veronauku, deci biti omogućeno da izučavaju istoriju i geografiju BiH. takođe, moći će da izaberu i kako će izgledati njihova svedočanstva, s obzirom na to da je na njima do sada bio grb „Herceg-Bosne“.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxi

    17. jun 2017 | 21:40

    Bravo, deco. Ako su stariji zabrljali, vi ispravljajte. Na vama svet ostaje!!!!

  • Sani

    17. jun 2017 | 22:21

    Bravo deco objasnili ste svima!

  • ДУШАН КРАИШНИК Б.ЛУКА

    17. jun 2017 | 22:24

    Дјецо живи о здрави били!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA