Gledali smo u nebo i molili Boga za kišu, a dobili zlo! Posle 15 minuta apokalipse došli su na njive i zaplakali, gazda Ivica zvao lekara (VIDEO)

Poljoprivrednici u Hravtskoj plaču nad svojim njivama nakon jakog nevremena prošle nedelje

  • 3

Gledali smo u petak u nebo i molili Boga kišu, a dobili smo zlo, kaže Jovan Žiža. On i njegova supruga Mira žive u Perjasici na području opštine Barilović kraj Karlovca u Hrvatskoj, i radnici su velikog i poznatog OPG-a Mavračić koji jagodama i povrćem preko pijaca i velikih trgovačkih centara snabdeva polovinu Zagreba i dobar deo Dalmacije. Gazde Ivice Mavračića u subotu tamo nije bilo, dan pre mu je, kaže za "Jutarnji list", bilo loše kad je video šta mu je nevreme napravilo i zatražio lekarsku pomoć.

U Crnoj Gori padao grad veličine oraha: Toliko jako udara da su zvukovi jezivi (FOTO) (VIDEO)

- Ne da je šteta ogromna nego je to bila kataklizma, kao da je došao smak sveta. Ja uopšte ne mogu sam da procenim štetu, zamolio sam načelnika opštine da na teren dovede struku. Imam sedam hektara jabuka, a njima je čak i koru očerupalo. Pet hektara jagoda je pošišano kao da ih je neko trimerom šišao. Krompir, kupus, ima svega oko 15 hektara. A šta da vam kažem, dan pre oluje posadili smo 16.000 flanela kupusa, uništen je sve do jedan - kaže čajni Ivica za hrvatski list.

To o čemu je pričao Ivica, pokazuje Jovan: "Ma niko ne pamti kako je bilo, skidalo je koru s jabuka a kako nije bio list, onda možete misliti".

- Imamo 15.000 jabuka, prošle godine ih je uništio mraz, ove grad, tako da ništa od njih već dve godine. Imamo 150.000 jagoda koje je bralo i 40 ljudi, ali sada neće imati šta da beru. Posadili smo i taj kupus, baš mi je Ivica bio dovezao crevo da ga osposobim za navodnjavanje, ali mi je javio da pustim sve, sada neće služiti ničemu - kaže Jovan.

Foto-ilustracija: Profimedia/AFP Stock Foto-ilustracija: Profimedia/AFP Stock

Hoće li biti berbe ičega, pitaju ga novinari.

- Gotova je berba. Možda, ako se nešto izvuče od krompira, posadili smo tri tone - kaže Jovan.

Njegova supruga Mira u zamrzivaču je sačuvala nekoliko komada leda koji je pao s neba u petak, pa ga pokazuje. I dan posle, napola otopljeni, ti komadi veličine oraha i dalje su zastrašujući.

I Ogulinci su u petak plakali na svojim njivama. Sabilo se, kaže Kristina Kučinić, nebo od Kleka i iz Karlovca tačno iznad njih, a onda iz njega krenulo.

- Nastao je mrak, onda je počeo vetar, pa kiša i grad, 15 minuta apokalipse. I ne preterujem. Nije kod nas grad bio veći od lešnika, ali toliko leda po poljima ne pamte ni najstariji - uverava novinare Kristina.

Dokazi su svuda oko nje, u nasadima jagoda, malina, kupina, aronije, graha, kupusa, luka, krompira, svega što sa svojim suprugom Marijanom uzgaja u zajedničkom OPG-u Marinko. Žive samo od rada svojih ruku i onoga što ima zauzvrat da zemlja. Ovaj put neće imati ništa jer im je nebo uzelo sve, piše "Jutarnji list".

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Iz plastenika je suprug Marijan izbacio lopate leda, bilo ga je na mestima čak do pola metra, svedoči on. Sa 2000 kvadratnih metara natkrivenih površina i jednog hektara na otvorenom ove godine više neće imati šta da bere, a onda više ni da prodaje.

- Počeli smo pre 20 godina sa cvećem, a pre deset s povrćem i bobičastim voćem. Od toga živimo, to je naš život. Šta dalje? Ne znamo, da prodamo više nemamo šta - kažu tužni Kučinići.

Sledećih dana će se sanirati uništena polja. Kristina se boji što će se dogoditi posle toga.

- Pa, možda sada još nismo ni svesni svega, ali bićemo sigurno za mesec dana. Tada će nam stići računi za struju i vodu, a nećemo više imati čime da ih platimo - kaže Kristina.

Nimalo je ne teši to što su bez svih useva ostali i svi njeni susedi koji žive od poljoprivrede.

- Vidite ovo polje kukuruza, uzgaja ga čovek koji ima farmu sa sto krava, cela porodica živi od toga. Došao je juče na njivu i zaplakao kao malo dete. Rekao je da mu ne preostaje ništa nego da pobije sve životinje da se ne muče jer neće imati čime da ih hrani - prepričava očaj koji je zahvatio Ogulin Kristina Kučinić.

Kučinići nisu imali osiguranu nijednu biljčicu, a koje bi im osiguravajuće društvo napravilo polisu, pitaju se.

Za Ogulin će sasvim sigurno biti proglašena elementarna nepogoda, ali to ne znači gotovo ništa. Iz iskustva je poznato da je obeštećenje koje stigne tom vertikalom toliko mizerno da je više sol nego melem na ranu jadnih poljoprivrednika, piše list.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA