Migranti mogu da studiraju u Srbiji: Ali moraju da plate

Iz Ministarstva prosvete nisu dobili pojašnjenje šta ako migranti nemaju kompletnu dokumentaciju, diplome srednjih škola.

  • 0

Na fakultete Univerziteta u Beogradu u ovoj školskoj godini mogu se upisati i migranti, ali kao i svi drugi strani državljani u obavezi su da sami plaćaju studije, rečeno je danas na sednici Senata UB.

UPIS NA FAKULTETE: Prijava za buduće brucoše od 21. do 25. juna, evo kad su prijemni ispiti

Prodekan za nastavu prof. Nada Kovačević kaže da se Ministarstvo prosvete u stručnom uputstvu za sprovođenje prijemnog ispita na fakultetima ove godine osvrnulo i na strane državljane koji imaju status migranta ili tražioca azila.

- Rekli su da ova populacija ima pravo da se upisuje na naše studijske programe, kao i svi drugi strani državljani, ako polože prijemni. Studije finansiraju iz sopstvenih sredstava i ne mogu da budu budžetski studenti - rekla je Kovačević.

Ona kaže da iz Ministarstva prosvete nisu dobili pojašnjenje šta ako migranti nemaju kompletnu dokumentaciju, diplome srednjih škola.

- Dogovor je da imaju pravo da se upišu. Ako se pojave ovakvi slučajevi gledaćemo da im pomognemo - naglasila je Kovačević.

Na sednici Senata je rečeno i da fakulteti imaju problem sa maturantima koji dolaze iz privatnih srednjih škola, jer nemaju podatke da li su one "odobrene i da li su u sistemu obrazovanja".

- Na sajtu Ministarstva prosvete treba da postoji spisak odobrenih srednjih privatnih škola, kako bi fakulteti mogli lako da provere - kaže Kovačević.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA