Evropa izumire, Afrika i Azija rastu: Na Zemlji će živeti MILIJARDU ljudi više do 2030. godine, a jedna zemlja će prestići Ameriku (FOTO)

Od 10 zemalja s najvećim brojem stanovnika, najbrže se uvećava populacija Nigerije

  • 4

Na planeti trenutno živi 7,6 milijardi ljudi, a taj broj biće povećan na 9,8 milijardi do 2050. godine i na 11,2 milijarde do 2100. godine, navodi se u objavljenom izveštaju Ujedinjenih nacija.

Za 100 godina planeta Zemlja će ovako izgledati: Biće nas 11 milijardi, hrana će biti luksuz, a evo šta će se desiti sa Srbima (VIDEO)

U izveštaju Ekonomskog i socijalnog saveta UN stoji da će se svetska populacija povećavati svake godine za oko 83 miliona ljudi. Takav trend će se nastaviti, upkos činjenici da se od 1960-ih fertilitet kontinuitano smanjuje.

Prema tim projekcijama, očekuje se da će Indija prestići Kinu po broju stanovnika do 2024. godine. U Indiji sada živi oko 1,3 milijarde ljudi, a u Kini 1,4 milijarde.

Od 10 zemalja s najvećim brojem stanovnika, najbrže se uvećava populacija Nigerije, saopštile su UN.

Nigerija je trenutno sedma na svetu po broju stanovnika, a UN predviđaju da će malo pre 2050. godine ona prestići i SAD i postati treća najmnogoljudnija zemlja na svetu, iza Indije i Kine.

Foto: un.org Foto: un.org

Do 2030. godine broj stanovnika će se popeti sa 7,6 na 8,6 milijardi ljudi.

Direktor sektora za populaciju Džon Vilmont rekao je da izveštaj uključuje informacije o populaciji 233 zemalja sveta.

Vilmont je rekao da broj stanovnika u Africi brzo raste, dodajući sa se očekuje da će do 2050. godine polovina svetske populacije živeti u tom delu sveta.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Prema njegovim rečima, može se očekivati smanjenje broja stanovnika u Evropi.

Polovina svetske populacije do 2050. godine biće koncentrisana u samo devet zemalja - Indiji, Nigeriji, Kongu, Pakistanu, Etiopiji, Tanzaniji, SAD, Ugandi i Indoneziji, navodi se u izveštaju. Zemlje su poređane po "očekivanom doprinosu rastu svetske populacije".

U istom periodu broj stanovnika 26 afričkih zemalja biće udvostručen.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vm

    25. jun 2017 | 23:54

    I onda kažu glad u Africi. Pomaži im Evropo ti imaš. Da radimo za njih a oni da se nekontrolisano razmnožavaju. I na kraju i da dodju u našu kuću jer imamo i mesta viška.

  • cicVu

    25. jun 2017 | 23:42

    Porokace to ameri ne brinite nista

  • Filip Djapic

    26. jun 2017 | 00:55

    Ameri ih vec rokaju sa sidom i nekim prolecima i obojenim revolucijama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA