Arapske princeze proglašene krivim zbog držanja robova: Terale sluškinje da spavaju na podu i jedu ostatke hrane

Uprkos tome što je zakonom zabranjeno, držanje robova uobičajena je stvar u zalivskim zemljama

  • 8

Osam arapskih princeza osuđeno je zbog trgovine ljudima i ponižavajućeg odnosa prema svojim sluškinjama pred sudom u Briselu. Osuđene su na 15 meseci uslovne zatvorske kazne i određeno im je da plate po 165.000 evra kazne. Optužene su da su više od 20 sluškinja koje su dovele sa sobom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata držale u ropstvu.

GAZDE SU IH ŠIBALE, HRANILI IH HRANOM KOJU NI PSI NISU HTELI! Strašna priča o dva brata iz Srbije koji su bili ROBOVI u Makedoniji

Princeze su porekle sve optužbe. Njihov advokat Stiven Monod rekao je kako je "zadovoljan odnosom belgijskog pravosuđa koje je prikladno procenilo slučaj koji je poslednjih 10 godina povlačio razna pogrešna tumačenja". On nije mogao da potvrdi hoće li njegove klijentkinje kaznu i da plate jer još nisu odlučile hoće li da se žale na presudu.

Šeikova supruga Hamda al-Nahjani i njenih sedam ćerki nisu prisustvovale suđenju, a aktivisti za ljudska prava sumnjaju da će ih UAE izručiti evropskom pravosuđu.

Slučaj je zaokupio pažnju javnosti kada je jedna od sluškinja uspela da pobegne iz hotela u kojem su princeze iznajmljivale ceo sprat luksuznih apartmana, piše BBC. Rekla je kako je bila prisiljena da radi 24 sata, da spava na podu i jede ostatke hrane, kao i da nikad nije imala slobodan dan.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Trebalo je da prođe 9 godina, uglavnom zbog pravnih procedura koje je tražila odbrana, da bi se slučaj završio.

Nikolas MekGijan, stručnjak za radne migracije u zalivskim zemljama koji radi za Human Rights Watch, kaže kako je "od ogromne važnosti" to što je sud uspeo da jednu od najbogatijih porodica na svetu poveže s trgovinom ljudima i ropstvom.

Prema njegovim rečima, uprkos tome što je zakonom zabranjeno, držanje robova uobičajena je stvar u zalivskim zemljama u kojima "takav sistem održavaju vladajuće elite kojima robovi služe da održavaju društveni status", a vlasti to zataškavaju i tolerišu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA