≫ 

PAO DOGOVOR: Tereza Mej pristala na sporazum sa DUP-om od milijardu funti i obezbedila većinu za vladu

Nakon što konzervativci Tereze Mej na prevremenim izborima 8. juna nisu osvojili dovoljno poslaničkih mesta da sami formiraju vladu, ispostavilo se da im je Demokratska unionistička stranka, koja je osvojila 10 poslaničkih mesta, najizgledniji partner za formiranje koalicione vlade

  • 1

Britanska premijerka Tereza Mej postigla je dogovor sa liderkom severnoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlen Foster, i time obezbedila da manjinska vlada dobije većinu, javlja BBC.

Mej: Građani EU mogu da ostanu u Britaniji nakon Bregzita

Dogovor je sada i formalno potpisan sa 10 članova stranke, koji su sada na čelu, kako bi podržali gospođu Mej sa glasovima koji su joj bili potrebni da obezbedi većinu. Tereza Mej pristala je na sporazum sa DUP-om vrednim milijardu funti, a detalji ugovora dve strane biće "totalno transparentni", preneo je britanski "Miror".

Foster je ranije danas, kada je doputovala u London, izjavila da se nada da će finalizovati dogovor sa britanskom premijerkom oko formiranja buduće vlade, javio je Skaj njuz.

- Ponovo smo u Londonu i nadam se da ćemo moći da finalizujemo dogovor sa konzervativnom partijom - rekla je Fosterova Skaj njuzu, preneo je Rojters.

Kako je ranije izveštavao BBC, postizanje dogovora između DUP i Konzervativne partije prošle nedelje je odloženo zbog požara koji je zahvatio zgradu Grenfel tauer u Londonu i brojnih obaveza obe liderke.

Do odlaganja nije došlo zbog nemogućnosti postizanja sporazuma, jer je, kako naveo novinar BBC, pozivajući se na izvore upućene u pregovore, 95 odsto stvari dogovoreno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nakon što konzervativci Tereze Mej na prevremenim izborima 8. juna nisu osvojili dovoljno poslaničkih mesta da sami formiraju vladu, ispostavilo se da im je Demokratska unionistička stranka, koja je osvojila 10 poslaničkih mesta, najizgledniji partner za formiranje koalicione vlade.

Očekuje se, međutim, da će Foster tražiti ustupke, kao i visoke pozicije u novoj vladi, u zamenu za udruživanje s konzervativcima, naveo je AP.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA