Buduće lekare ozbiljno je namučila hemija, a posebno ova pitanja: Za jedan indeks, bori se dvoje

Srednjoškolci su uglavnom počeli sa učenjem na vreme, još jesenas. Sabirajući utiske ispred fakulteta, složni su u tome da je test iz biologije bio dosta lakši u odnosu na test iz hemije

  • 0

Budući brucoši na univerzitetima Srbije polagali su juče prijemi ispit za upis na studije medicine, a kako kažu, ove godine posebno ih je namučila hemija.

Polaganje prijemnog na Filozofskom fakultetu: Ova pitanja su se našla na ozloglašenom testu opšte informisanosti

Da li su "vukovci" precenjeni đaci? Dva skandalozna prijemna na Saobraćajnom fakultetu izazvala veliku polemiku (FOTO)

Studenti pohrlili na ETF i psihologiju: Povećan broj mesta za programere, ali i dalje ljuta borba za indeks!

Čak 1.289 srednjoškolaca rešavalo je testove iz biologije i hemije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde indekse može da očekuje samo njih 608.

Budući brucoši kažu da su testovi bili teži u poređenju s onima od prethodnih godina.

- Posebno nas je namučila hemija, i to organska, jer svaki zadatak je imao neku caku. Veliki problem je bio u tome što ovi zadaci uopšte nisu bili u zbirkama za prijemni i ne da nisam znala da ga uradim, već uopšte nisam imala ideju kako bih mogla - kaže za "Blic" Marija Mihajlović (18).

Među pitanjima iz hemije na koje su svršeni srednjoškolci juče odgovarali našla su se i ona o arahidonskoj kiselini, karboksilnoj kiselini, amfolitima i elektronskim orbitalama.

Srednjoškolci su uglavnom počeli sa učenjem na vreme, još jesenas. Sabirajući utiske ispred fakulteta, složni su u tome da je test iz biologije bio dosta lakši u odnosu na test iz hemije.

- Tekstovi zadataka iz biologije nisu bili konfuzni, mada strepim da u tome nisam video da se zaista nešto više krilo, mnoga pitanja imala su ponuđeno i "svi odgovori su tačni". Mnogi ponuđeni odgovori na neka pitanja bili su slični i onda te neka sitnica natera na duže premišljanje - kaže Pavle Mladenović iz Beograda.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Među pitanjima iz biologije koja su srednjoškolci rešavali bila su i ona o centrifugiranju krvi, te iz populacione genetike, o prepoznavanju bioma, o bakterijama, blastomerama i fertilizacionom omotaču.

Velika je gužva juče bila ispred svih amfiteatara i učionica na Medicinskom fakultetu u Nišu - 523 kandidata bore se za jedno od 348 slobodnih mesta. Za buduće brucoše na medicini prijavilo se 285 kandidata, a biće primljena 183 studenta na budžet i 24 na samofinansiranje. Na farmaciji su prijemni polagala 124 kandidata, a može da se upiše 60 na budžet i 12 na samofinansiranje. Za isti broj mesta na stomatologiji konkuriše 111 maturanata.

Mladi iz cele jugoistočne Srbiji i Niša imali su veliku tremu jer im od uspeha na prijemnom zavisi da li će upisati željene studije.

- Mnogo sam se pripremao za prijemni. Od februara sam plaćao privatne profesore iz hemije i biologije kako bih se upisao na studije medicine. Zaista se nadam da imam dovoljno znanja i da ću uraditi dobro prijemni. Imam 40 maksimalnih bodova iz srednje škole. Primaju 180 na budžet i valjda ću ja biti jedan od tih srećnika - priča Nišlija Marko Stevanović dok čeka da ga prozovu da uđe u amfiteatar.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nestrpljivi su bili i roditelji kandidata.

- Čekam da moja ćerka Jovana polaže prijemni na stomatologiji. Bila je odličan đak, spremali smo je iz biologije i hemije. Jovana je čula da je prijemni u Nišu teži nego u Beogradu. U petak će polagati prijemni u Beogradu, mada je tamo veća konkurencija - kaže majka Gorica Miličić iz Kruševca.

Najviše indeksa za buduće medicinske radnike pripremio je novosadski fakultet, čak 719. Ipak, najveća navala je za mesto na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, gde je skoro tri puta više kandidata nego što primaju studenata. Kada se broj prijava sagleda po smerovima, očigledno je da bi najviše maturanata želelo da upiše integrisane akademske studije medicine: dok je za 20 mesta na studijskom programu "sestrinstvo" u Beogradu konkurisalo samo petoro, za 500 mesta na medicini prijavilo se njih 1.289. Broj zainteresovanih za prestonički fakultet biće i veći jer prijavljivanje za 60 mesta za studije na engleskom jeziku još uvek nije završeno.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA