Ako je vođa ISIS-a Bagdadi MRTAV, ko ga menja? Sadamov vojnik biće njegov naslednik, ali neće imati titulu kalifa

Stručnjaci zasada ne vide jasnog naslednika, ali smatraju da su Ijad al Obaidi i Ajad al Jumaili vodeći kandidati

  • 3

Ako je lider ISIS-a i samoproglašeni kafil, Abu Bakr al Bagdadi zaista mrtav, pretpostavlja se će novi vođa Islamske države biti jedan od dvojice njegovih najviših poručnika. Obojica su bili pripadnici iračke vojske za vreme vladavine pokojnog Sadama Huseina.

Vođa ISIS-a Bagdadi je definitivno mrtav: Iran potvrdio smrt najtraženijeg čoveka na svetu

Stručnjaci zasada ne vide jasnog naslednika, ali smatraju da su Ijad al Obaidi i Ajad al Jumaili vodeći kandidati. Međutim, ne vide ih kao ljude koji bi mogli da se nametnu kao vođe muslimana ili da bi mogli da dobiju titula "kalifa".

Rusko ministarstvo odbrane je nedavno objavilo da je Bagdadi ubijen u vazdušnom napadu u Siriji, a novinska agencija Interfaks je citarala visokog ruskog predstavnika u parlamentu koji je potvrdio da je Bagdadi 100% mrtav, prenosi reuters.com.

Međutim, naoružane grupe koje se bore za prevlast u tom regionu, kao i mnogi regionalni zvaničnici, skeptični su prema tim izveštajima.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

- Nemamo nikakvih konkretnih dokaza o tome da li je on mrtav ili ne - rekao je pukovnik američke vojske Rian Dilon, portparol međunarodne koalicije koja se bori protiv ISIS-a.

Predstavnik vrhovnog verskog vođe u Iranu ajatolaha Alija Hamneja klerik Ali Širazi rekao je da je al Bagdadi definitivno poginuo, prenela je prošle nedelje državna novinska agencija Irana.

KO SU MOGUĆI NASLEDNICI?

Obaidi ima 50 godina i služi kao ministar rata. Jumaili je u kasnim 40-tim godinama i šef je bezbednosne agencije Amnija.

U aprilu je iračka državna televizija objavila da je Jumaili ubijen ali to nije zvanično potvrđeno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Obojica su se pridružili sunitskim salafističkim pobunjenicima u Iraku 2003. godine, nakon invazije SAD koja je osnažila šiitsku većinu.

Oni su bili najviši pomoćnici Bagdadija, nakon što su u vazdušnim napadima 2016. godine stradali Bagdadijev zamenik Abu Alija al Anbar, njegov ministar rata Abu Omar al Šišani i njegov glavni čovek za propagandu Abu Mohamed al Adnani.

Bagdadi je sebi 2014. godine dao titulu "kalifa", glavnog muslimanskog građanskog i verskog vladara, koji se smatra naslednikom Mohameda.

Budući naslednik verovatno neće imati ovu titulu, jer mu nedostaje religijsko priznanje, a ISIS je izgubio veliki deo teritorije, prenosi reuters.com.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Grupa nema zemlju za vladavinu ili "Ardh al Tamken", a nijedan od njih dvojice nije upućen u islamsku ideologiju - rekao je Fadel Abu Raghef, irački stručnjak za ovu ekstremističku grupu.

Kalif mora da ima zemlju da bi vladao u skladu sa islamskim zakonom. Ako se to nije slučaj, on će biti samo emir. To je arapski naziv za princa, a džihadisti ga često koriste da opišu svoje vođe.

Vašingtonu su dvojica obaveštajaca rekli da veruju da je ISIS većinu svojih lidera premestila u dolinu Eufrata u Siriji, jugoistočno od rada Rake.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    3. jul 2017 | 13:44

    Neka bude Mia Kalifa.

  • Ečeverija brat od strica MOMOV!

    3. jul 2017 | 13:38

    Mijenjaju ga Hilari Klinton i Vesli Klark!

  • Mr Stalin

    3. jul 2017 | 14:18

    A otkud vi znate ko će biti vođa ,možda ću biti ja jer poslao sam kovertu ali šanse su mi 1:8905325

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA