Ako prihvatite nasledstvo, preuzimate i otplatu svih dugova: Kako i koliko dugo naslednik otplaćuje kredit preminulog

Ukoliko prihvatite pokojnikovo nasledstvo, moraćete i njegove obaveze prema banci, čije izmirenje ona ne može da zahteva sve do ostavinskog postupka

  • 3

Kada prihvatite nečije nasledstvo, to znači da prihvatate sve. Što znači, da ukoliko preminuli ima dug, morate ga otplatiti, ali samo dovrednosti nasleđene imovine, tvrde advokati.

Emil je svom drugu Petru sagradio nestvarnu kuću, koju je oduvek želeo: Od palate je nastalo čudo, u štalama se sad bezbrižno spava (FOTO)

Ko će naslediti bogatstvo imperije Rokfeler posle smrti najmoćnijeg? (FOTO)

- U skladu sa zakonom, naslednici odgovaraju za dugove samo do vrednosti nasleđene imovine, ali banka ne može da zahteva bilo kakva plaćanja od naslednika sve dok ostavinski postupak nije okončan, a sprovođenje ostavinskog postupka može da inicira i banka kao poverilac - objasnio je advokat Marko Stanković za portal Kamatica.

Ukoliko ništa niste nasledili od pokojnika, banka nema pravo da traži plaćanje neizmirenih računa od vas.

- Naslednici takođe, ne moraju da prihvate nasleđe, i u tom slučaju nisu u obavezi da plate zaostali dug. Banke su često napadne i insistiraju da naplate svoja potraživanja, čak i kad nemaju pravnog osnova za to - objašnjava advokat.

U toku ostavinskog postupka, budući naslednici mogu na zahtev nadležnog organa (javnog beležnika) dobiti izveštaj iz kreditnog biroa na ime pokojnika, i tako pre završetka postupka dobiti informacije da li je pokojnik imao dugove i ako jeste, koliko je dugovao.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor za fasade

    5. jul 2017 | 09:20

    Zasto onda banke osiguravaju kredite,sad je osiguranje obavezno,tako da ne mogu biti neisplaceni krediti nakon iznenadne smrti korisnika,love u mutnom

  • Maja

    5. jul 2017 | 09:12

    Šta je sa računima za struju, javnim preduzećima, dugovima prema penzionim udruženjima... a nema nasleđa? Tj ima dece, a pokojnik nije imao imovinu. Hvala.

  • Giks

    5. jul 2017 | 11:26

    A ako se od roditelja nista ne nasledi ko vraca dugove?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA