Emil je svom drugu Petru sagradio nestvarnu kuću, koju je oduvek želeo: Od palate je nastalo čudo, u štalama se sad bezbrižno spava (FOTO)

Sve u toj kući, pa i nameštaj je "custom made", a rasvetu je radio prijatelj iz dizajnerskog studija "Propeler" iz Novog Sada...

  • 1

Obojica su iz Istre i prijatelji su iz detinjstva. Emil je arhitekta, a Petar je na svojoj dedovini poželeo da napravi vikendicu. Naravno da mu je u tome pomogao Emil, koji je napravio kuću nominovanu za nagradu Drago Galić, Udruženja hrvatskih arhitekata u kategoriji stambena arhitektura.

 

Do ove neobične kuće na hrvatskom ostrvu dolazi se makadamom i kroz pašnjake, ukopana je u zemlji i predstavlja pravi mali RAJ (FOTO)

 

Na jednom imanju u kućici od 50-ak kvadrata živele su cele porodice: baba, deda, roditelji i 7-8 dece, a odmah do, u tom istom dvorištu i njihovo blago – kokoške, krave, svinje, ko je šta i koliko imao.

 

Tvrda zemlja, bura, kamen, raštrkana sela s nekoliko skromnih grupisanih kuća, sve se to odrazilo na lokalnu, krajnje jednostavnu arhitekturu lišenu bilo kakve dekorativnosti. Kamen zato što ga je bilo u izobilju, mali prozori i šaloni jer su se štitili od bure zimi i od sunca leti.

 

Foto: Edna Jurcan

Foto: Edna Jurcan

 

Upravo takvu jednu kuću preuredio je pulski arhitekta Emil Jurcan i od nje napravio projekat zvan "štancija Brčevac", koji je nominovan za nagradu Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata u kategoriji stambena arhitektura.

 

Reč je, naime, o kući koja je napravljena za arhitektovog prijatelja Petra, koji voli tu izvornu Istru i kojoj se nekada u životu planira i vratiti.

 

Foto: Edna Jurcan

Foto: Edna Jurcan

 

- Investitor je moj prijatelj Petar. Kada je nasledio ovu štanciju hteo je da je uredi i odmah je rekao da želi da mu je ja sredim, da mi daje otvorene ruke i limitiran budžet. S obzirom da smo prijatelji još iz srednje škole i da se dugo znamo, kuću smo projektovali puno duže i intenzivnije nego što bi to bio slučaj da se radi o komercijalanom projektu. Jednostavno smo izvrteli stotinu mogućnosti, ideja i napravili kuću, odnosno vikendicu koja odgovara baš njemu i njegovom načinu korišćenja - ispričao je Emil Jurcan, objasnivši kako je reč o štanciji sa nekoliko objekata sa kraja 19. veka koja je bila u zapuštenom stanju, te ju je trebalo temeljito obnoviti.

 

Foto: Edna Jurcan

Foto: Edna Jurcan

 

Parcela je velika 50 puta 50 metara, potpuno je pravougaonog oblika poput rimske Centurije. Na njoj je davno, nekadašnji anonimni graditelj stvorio gotovo renesansni nacrt palate, simetričan, proporcionalan, apstraktan i omeđen visokim zidom.

 

Imanje se nalazi usred šume, do njega se dolazi belim putem i nekada je to bila prava štancija, odnosno kuća usred ničega u kojoj je živela jedna porodica sa svojim životinjama i vrtom.

 

Foto: Edna Jurcan

Foto: Edna Jurcan

 

- I danas je kuća usred ničega i jedva smo do nje doveli struju. Vodu je bilo nemoguće i preskupo dovesti, pa smo smislili sistem prikupljanja kišnice i cisterne kako bi je približili 20, ako ne 21. veku - rekao je Emil objasnivši kako je kompletna adaptacija svih objekata trebala da stane u budžet od 200.000 evra.

 

Foto: Edna Jurcan

Foto: Edna Jurcan

 

- U taj novac ubraja se sve, od kuće, kompletne opreme, enterijera do uređenja okoline i okućnice. Bivše štale bile su preniske i njih smo nadogradili sa staklenom opnom te na taj način sačuvali izvorni izgled, ali smo svemu dali savremeniji karakter. U starim štalama sada su spavaće sobe, kupatilo i s druge strane kuhinja, a u staroj kući je veliki dnevni prostor sa trpezarijom i galerijom - ispričao je Emil Jurcan, objasnivši kako je kuća napravljena s idejom da bude prijateljeva vikendica kada iz Zagreba dođe u Istru, ali da je zbog kredita počeo da je iznajmljuje.

 

Foto: Edna Jurcan

Foto: Edna Jurcan

 

- Sve u toj kući, pa i nameštaj je "custom made", a rasvetu je radio prijatelj iz dizajnerskog studija "Propeler" iz Novog Sada, gde je kuća već i osvojila nagradu za najbolju arhitekturu na takmičenju za mlade arhitekte. To sigurno nije tipična kuća u Istri za najam kakvu tipični turisti žele. Ona nema ni bazen i stotinu stvari koje treba imati radi kategorizacije. Ali je to kuća koja spaja staro i novo i u kojoj je svima ugodno boraviti - ispričao je Emil Jurcan, 35-godišnji arhitekta danas predsednik Društva arhitekata Istre.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/ telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA