Ovo su 3 najgora moguća scenarija ako Severna Koreja i SAD krenu u rat!

Severna Koreja je u utorak testirala interkontinentalnu balističku raketu za koju neki eksperti veruju da može da dosegne do američkih država Aljaske i Havaja, a možda i do američkog severozapadnog Pacifika

  • 10

SAD su upozorile da su, ako treba, spremne da upotrebe silu kako bi zaustavile nuklearni raketni program Severne Koreje, ali su istakle da su naklonjenije globalnoj diplomatskoj akciji protiv Pjongjanga, koji prkosi svetskim silama probnim testiranjem balističke rakete koja bi mogla da pogodi Aljasku.

Vašington u strahu, potvrđeno da Kim ima moćno oružje: Sazvan hitan sastanak, rakete Severne Koreje mogu da dođu do američke obale (FOTO) (VIDEO)

Učinivši značajan korak u svom raketnom programu, Severna Koreja je u utorak testirala interkontinentalnu balističku raketu za koju neki eksperti veruju da može da dosegne do američkih država Aljaske i Havaja, a možda i do američkog severozapadnog Pacifika.

Pjongjang tvrdi da raketa može da nosi veliku nuklearnu bojevu glavu.

Južna Koreja i SAD izvele su juče opsežne kombinovane vežbe balističkih raketa i time poslale poruku upozorenja Severnoj Koreji. Oni su ispalili skup raketa u Japansko more, saopštio je Združeni generalštab oružanih snaga SAD.

Obuka koja je prenošena uživo održana je po naređenju južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina koji je ukazao na potrebu demonstracije raketne odbrane saveznika akcijom, a ne samo izjavama, rečeno je iz Munove kancelarije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Govoreći o raketnoj pretnji Severne Koreje, Donald Tramp je danas u Varšavi rekao da SAD razmatraju "prilično ozbiljne opcije" kao odgovor na tu pretnju, ali je napomenuo da to ne znači da će ih i primeniti, naglasivši da on "ne povlači crvene linije".

Tramp je pozvao globalnu zajednicu da pokaže da postoje "posledice ratobornosti i veoma lošeg ponašanja" Pjongjanga.

- Sramota je da se tako ponašaju - rekao je Tramp govoreći o severnokorejskom rukovodstvu, i istakao da se oni ponašaju na "veoma opasan način" te da se nešto mora preduzeti s tim u vezi.

Prema Rodžeru Bejkeru, analitičaru vojnoobavještajne kompanije Stratfor, ako dođe do još jednog Korejskog rata, on verovatno neće početi pažljivo planiranim udarima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Retko se čeka da sve bude spremno za rat - kaže on.

Bejker je za Vice napravio i pregled ključnih koraka prema kojima bi se scenarij novog rata u Koreji mogao razvijati. Mi vam izdvajamo tri najgora.

SAD PREVENTIVNO KREĆE U NAPAD

Najstrašniji potencijalni scenario je onaj u kojem će se SAD osetiti ugroženim pre nego što se lansiranje uopšte dogodi i poslaće projektil koji će razneti severnokorejsku lansirnu rampu i verovatno ubiti barem nekoliko Korejaca. Ako se zaista dogodi takav napad na Severnu Koreju, to znači da će se mnogo stvari dogoditi odjednom.

SAD će, prema Bakeru, krenuti u potpunu evakuaciju i poziv na rat jer svakako će morati da očekuje odgovor. To je trenutak u kojem će svi zastati, kaže Bejker. SAD bi mogao poslati direktnu poruku Severnoj Koreji da je ugrožen i reagovati preventivno, ali sad bi svi trebali to da podrže. Severna Koreja će odluku morati da donese u deliću sekunde.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

SEVERNA KOREJA ĆE ODGOVORITI

Nereagovati na to nije opcija Severnoj Koreji, ali ta zemlja bi se mogla zadovoljiti onim što Bejker naziva "isturenim pozicioniranjem", odnosno stavljanjem vojske u ratno stanje. Okretanje oružja prema svojim suparnicima u ovom je slučaju najbolji scenario.

Ali, u glavama severnokorejskih generala, nakon što čuju da su napadnuti, vrteće se samo jedna misao - sledi li još napada? Severna Koreja je očito spremna na brzi odgovor i na rat na poluostrvu i imaće priliku na brzinu da nanese štetu SAD-u pre nego što izgubi mnogo svojih kapaciteta. Ako hladne glave ne preuzmu kontrolu u Pjongjangu, doći će do pravog rata.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

SEVERNA KOREJA ZAIGRAĆE PRLJAVO

Sa stajališta Severne Koreje, ideja je ta da se napravi onoliko haosa koliko može. To znači da neće igrati po pravilima Ženevske konvencije. Koristiće hemijsko oružje. Nakon toga, koristiće sve vrste sajber oružja koje joj su joj dostupne u toj prilici i niko ne zna koliko bi razorno to moglo biti, prenosi Index.

Mogao bi da se dogodi ogroman napad na južnokorejsku saobraćajnu infrastrukturu ili telekomunikacije. Pokrenuće i specijalne snage koje se po svoj prilici već vrzmaju ne samo u Južnoj Koreji, nego verovatno i u blizini američke podmorničke baze u Japanu.

SAD će verovatno pokrenuti vlastiti sajber rat. Ali kako Severna Koreja nema internet mrežu koju može da sruši, to neće biti prioritet.

(L.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.P

    6. jul 2017 | 22:29

    pazi ovo u tekstu severna koreja zaigrace prljavo nece igrati po pravilima zenevske konvencije a inace ameri se strogo drze zenevske konvencije to mi znamo iz iskustva

  • Drina

    6. jul 2017 | 23:05

    Vi zlocinci americki celog zivota igrate prljavo da prljavije nemoze biti

  • Patriota

    6. jul 2017 | 23:12

    Americko zlo, svuda gura svoje prste! S Koreanci su krivi sto su ispalili jednu raketu i sto razvijaju oruzje da se zastite od zla, a ovi drugi si u vezbama ispalili skupinu raketa u more i to je OK...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA