Poslednja bitka za Mosul? Iračka vojska čisti poslednje ostatke ID

Posle višemesečnih intenzivnih borbi, pucnjava se u Mosulu ređe čuje, dok koalicioni avioni i dalje kruže, ali su bombardovanja takođe ređa

  • 0

Iračka vojska čisti Mosul od poslednjih ekstremista Islamske države (ID) koji još pružaju otpor u tom iračkom gradu, a uskoro se očekuje i zvanično proglašenje pobede vlade, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Rat u Iraku se konačno bliži kraju? Pobeda u Mosulu pitanje sati, ID gubi poslednje metre

Džihadisti su se juče održali još samo unutar male zone u blizini Starog grada, a državna televizija danas javlja da se očekuje da trupe u potpunosti preuzmu kontrolu nad Mosulom u roku od nekoliko sati.

Iračke snage, uz podršku vazdušnih udara na čelu sa SAD, od 17. oktobra prošle godine pokušavaju da preuzmu taj grad iz ruku ID, koja ga je zauzela juna 2014.

Posle višemesečnih intenzivnih borbi, pucnjava se u Mosulu ređe čuje, dok koalicioni avioni i dalje kruže, ali su bombardovanja takođe ređa.

Vlada je objavila potpuno oslobođenje istočnog Mosula u januaru, ali je zapadni deo grada predstavljao veći izazov, sa svojim uskim i vijugavim ulicama.

Očekivana pobeda iračke vojske nad ID u Mosulu neće, međutim, značiti i da će džihadisti biti isterani iz celog Iraka, napominje Bi-Bi-Si.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA