≫ 

KONAČNO: Prava istina o smrti trudnice iz Niša, ovo je izveštaj komisije Kliničkog centra

Pacijentkinja se 24. juna požalila na pečenje u gornjem delu trbuha i na osećaj kiseline u ustima. Čekaju se još nalazi iz GAK Višegradska i iz Instituta za neonatologiju, gde je preminula njena bebica Vera

  • 54

Komisija za unutrašnji stručni nadzor Kliničkog centra u Nišu nije utvrdila propuste u lečenju Ivane Kostić (32) koja je preminula 2. jula u GAK Višegradska u Beogradu, gde je upućena na dalje zbrinjavanje, četiri dana nakon smrti svog novorođenčeta.

Najbolja drugarica tragično preminule porodilje iz Niša: Do tragedije je došlo nizom okolnosti (FOTO)

Posle istrage smrti porodilje i bebe u Nišu odlučeno: Lekari nisu pogrešili u slučaju Ivane Kostić!

- Komisija smatra da je od momenta prijema 21. juna do momenta transporta 24. juna sproveden adekvatan nadzor, potrebne laboratorijske analize, konsultativni pregledi, dijagnostika te da je uredno vođena dokumentacija i oridinirana odgovarajuća terapija -  navodi se u izveštaju Komisije objavljenom danas koji je potpisao direktor niškog GAK Bojan Lukić i doktorice Jasmina Popović i Aleksandra Petrić.

U izveštaju se navodi da je je Ivana hospitalizovana u 27. nedelji trudnoće zbog pritiska i sumnje na zastoj u rastu ploda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na prijemu je ustanovljeno da je do tada bila zdrava, nije imala hirurške intervencije niti alergije na lekove i hranu, da se radi o prvoj trudnoći, ali joj je konstatovan pritisak 130/90. Predložena je hospitalizacija zbog patološke utero placentalne cirkulacije, urađen joj je Harmoni prenatalni test i laboratorijske analize.

Potresne reči muža preminule trudnice iz Niša: Aleksandar se oprostio od pokojne žene i bebe rečima koje probadaju srce (FOTO)

Detalji o smrti trudnice Ivane i njene bebe, iz Niša: Primljena kao hitan slučaj, a onda je počeo pakao!

Zbog nalaza koji su odstupali od referentnih vrednosti, konsultovan je gastronterolog koji je postavio dijagnozu dispeptičnog sindroma uz moguće lezije jetre i ordinirao terapiju.

Kako se dalje navodi, pacijentkinja se 23. juna bolje osećala ali se dan kasnije požalila na pečenje u epigastrijumu (gornji deo trbuha) i na osećaj kiseline u ustima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Konsultovan je kardiolog, gastroenterolog i infektolog koji je posumnjao na ishemiju jetre i moguću trombozu hepatičnih krvnih sudova a tu dijagnozu kao Bud Chiari sindrom, potvrdio je i gastronterolog koji je predložio slanje u instituciju višeg ranga što je i učinjeno 24. juna uveče - navodi se u izveštaju.

Prethodno je i Komisija za unutrašnji stručni nadzor Doma zdravlja, gde je Ivani vodjena trudnoća, takodje utvrdila da je ona lečena po svim protokolima.

Kako se navodi u literaturi Bud Chiari sindrom češći je kod žena nego kod muškaraca, a jedan od faktora koji ga izaziva je trudnoća.

Daljinac baner

(D. R. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oleg

    10. jul 2017 | 12:04

    Pa naravno da nisu utvrdili propust,po koji put u ovoj zemlji?

  • coveculjak

    10. jul 2017 | 12:00

    Ubi je pritisak 130/90 i nije vas sramota da to javno iznesete kao da je neko ovde toliko nepismen,mada se od vas nije ni ocekivao drugaciji izvestaj. I ako moze malo vise strucnih naziva kako bi svi razumeli jer smo svi doktorirali,

  • Lols

    10. jul 2017 | 12:32

    Nebih rekla da je 130 sa 90 bas visok pritisak..mogu sada da pisu sta god hoce,istina je ta da je ugasen jedan mlad zivot i jedan koji je tek dosao na ovaj svet..tuzno i bolno za njenu porodicu prijatelje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA