Moramo da radimo i da izgradimo stabilan i uspešan Balkan: Boris Džonson poslao poruku iz Trsta

Britanija će takođe, dodaje se, pomoći u sprovođenju preko potrebnih reformi s ciljem poboljšanja poslovnog orkuženja u regionu i suzbijanja korupcije

  • 12

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson poručio je, uoči Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana koji se danas održava u Trstu i kojem i on prisustvuje, da će udružiti snage sa britanskim saveznicima kako bi se pomoglo Zapadnom Balkanu da se reformiše, stabilizuje i prosperira, saopštio je Forin ofis.

Edi Rama ponovo izdominirao stajlingom: Svi su gledali u njegove noge (VIDEO)

Džonson će pozvati region i prijatelje da pojačaju napore kako bi se Balkan razvio u "svetionik demokratije i ekonomskog rasta", navodi se u saopštenju.

Takođe, šef britanske diplomatije će na skupu u Trstu potvrditi da će Britanija biti domaćin Samita o Zapadnom Balkanu 2018. godine, a uoči današnjeg Samita u Trstu on je rekao da je ponosan što će njegova zemlja biti domaćin takvog skupa iduće godine.

- To je snažan dokaz naše podrške preko potrebnoj reformi kako bi se poboljšala bezbednost regiona, ojačala ekonomija i suzbili izazovi kao što su nezakonite droge i trgovina ljudima, koji predstavljau pretnju po sve nas, bilo da smo na Zapadnom Balkanu ili u Britaniji - rekao je on uoči samita.

Forin ofis, takođe, navodi da će danas na Samitu u Trstu biti lansiran novi Akcioni plan o regionalnoj ekonomskoj zoni kako bi se podstaklo otvaranje novih radnih mesta, nove investicije u oblasti saobraćajne i energetske infrastrtukure, kao i digitalni projekti radi boljeg povezivanja u regionu.

U saopštenju stoji da će Britanija ove godine investirati više od 20 miliona funti kako bi pomogla u unapređenju vladavine prava i podržala vlasti u borbi protiv ilegalnih droga i trgovine ljudima.

Foto: Tanjug/AP, Wikimedia Foto: Tanjug/AP, Wikimedia

Britanija će takođe, dodaje se, pomoći u sprovođenju preko potrebnih reformi s ciljem poboljšanja poslovnog orkuženja u regionu i suzbijanja korupcije.

Nemački mediji danas posvećuju pažnju samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, koji se održava u okviru Berlinske inicijative, s tim da neki autori ideju o ekonomskoj uniji vide kao rađanje nove Jugoslavije, u kojoj bi Beograd imao dominantnu ulogu kakvu je imao i u staroj, prenosi Dojče vele.

Brisel želi da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, a jedan od ključnih razloga za to je da se mladi ljude zadrže u svojim zemljama i ne napuštaju ih, poručio je danas u Trstu evropski komesar za politiku proširenja i susedstva Johanes Han.

Govoreći na Samitu lidera "zapadnobalkanske šestorke", koji se održava u okviru Berlinskog procesa, Han je rekao da bi to smanjilo tenzije iz prošlosti, a zadata; politike je, kazao je, da obezbedi okvir, dok je odgovornost za ekonomsko povezivanje na poslovnoj zajednici.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je danas uoči Samita u Trstu da je berlinski proces je važna dopuna pristupnom procesu i predstavlja jasan signal regionu zapadnog Balkana da je pristupna perspektiva veoma važna i da je pred zemljama još težak put na kojem EU želi aktivno da ih podrži.

On je, u saopštenju, istakao da je cilj procesa podrška regionalnoj saradnji u važnim oblastima kao što su povezivanje, ekonomija, dualno obrazovanje, razmena mladih, nauka i civilno društvo.

- Planirano stvaranje regionalnog ekonomskog prostora za Zapadni Balkan ovaj put imaće posebnu ulogu. Time će se potencijalno tržište povećati za investicije, kao i podstaći ekonomska atraktivnost regiona. Takav zajednički ekonomski prostor bi zemlje Zapadnog Balkana pripremilo za pristupanje EU - naglašava Kurc.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da će se danas u Trstu snažno založiti za formiranje regiionalne ekonomske zone jer je, kako kaže, to korak koji će olakšati proces pristupanja Evropskoj uniji.

- Samo ekonomski rast može da dugoročnije stabilizuje region i doprinese bližim vezama sa Evropskom unijom - rekao je Rama u autorskom tekstu za "Vol strit džornal", uoči današnjeg samita lidera zemalja Zapadnog Balkana u Trstu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    12. jul 2017 | 14:37

    Ako se ovi pirgavi budu pitali za Balkan,eto nama opet rata.

  • Ečeverija brat od strica MOMOV!

    12. jul 2017 | 16:41

    Ubjeđen sam da je ovaj sve ono što čovjek nebi trebao da bude!

  • Srki,

    12. jul 2017 | 16:40

    Kad ste nas zavadili,poubijali,zatrovali,opljackali...sad bi malo i da zavodite red i da vam robujemo. Stici ce i vas nesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA