Peranoviću zabranjeno sveštenodejstvo

- Svi su ćutali i gledali šta se dešava. Zašto to mesto nije zatvoreno, zašto taj čovek već nije osuđen uprkos brojnim tužbama? Na kraju, dobili smo svirepo sadističko ubistvo, nad kojim se svi zgražavaju - kaže verski analitičar Živica Tucić

  • 0

Episkop šabački Lavrentije privremeno je zabranio svešteniku Branislavu Peranoviću sveštenodejstvo do okončanja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo, saopštila je danas Eparhija šabačka.

Istovremeno je data dužnost eparhijskom Crkvenom sudu da prati tok krivičnog postupka i preduzme odgovarajuće mere u svojoj nadležnosti prema svojim ovlašćenjima, navodi se u saopštenju.

- Na teritoriji Srbije postoje nekoliko takvih centara, čija je delatnost pod direktnom kontrolom SPC i nadležnih eparhija.Slučaj sveštenika Peranovića bila je kap koja je prelila čašu i nadležni državni i sudski organi odlučili su da se konačno sredi stanje u toj oblasti. On jeste bio sveštenik koji nikada nije bio raščinjen, ali je samo mesto na kojem se nalazio centar bilo u privatnom, a ne u državnom vlasništvu - kaže izvor Telegrafa, pa nastavlja:

- Tamo su zaista roditelji potpisivali dokumenta da se slažu s tim da im deca budu u centru, a prećutno su se slagali i sa svim onim što se dešavalo na takvim mestima - ističe naš sagovonik.

Dejan Jakovljević, sada upravnik Rehabilitacionog centra "Crna Reka", koji je zajedno sa sveštenikom Peranovićem bio jedan od "batinaša", tvrdi da se u tom manastiru više ne primenjuju brutalne metode odvikavanja od droge.

- "Crna Reka" više nema nikakvih dodirnih tačaka s onim centrom kakav je bio dok je sveštenik Peranović bio ovde. Više ovde nema fizičkog zlostavljanja i ceo postupak rehabilitacije je pod direktnim nadzorom nadležne eparhije i crkvenih velikodostojnika. Nema više batinanja, ukoliko neko hoće, slobodno može da ode kući - navodi on.

Živica Tucić, verski analitičar, navodi da je ubistvo štićenika prava slika srpskog društva, koje je ogrezlo u nemoralu i aljkavosti.

- Crkva jeste kriva za ubistvo, ali je država glavni krivac za ovo što se dogodilo, jer nije reagovala na vreme na sve ono što se dešavalo u prošlosti. Toliki krivični postupci su pokrenuti, i nikom ništa. Da li se iko zapitao po kom osnovu radi taj Centar, zašto taj čovek naplaćuje svoje usluge, kome plaća porez, da li je on ikome išta prijavio? A pritom nosi svešteničku mantiju i radi pod okriljem crkve! U Nemačkoj su sveštenici koji su optuženi za pedofiliju bili prijavljeni od svojih kolega, i to ne crkvenim, već državnim organima, koji su pokrenuli istragu i pozatvarali počinitelje. A kod nas? Svi su ćutali i gledali šta se dešava. Zašto to mesto nije zatvoreno, zašto taj čovek već nije osuđen uprkos brojnim tužbama? Na kraju, dobili smo rezultat, svirepo sadističko ubistvo, nad kojim se svi zgražavaju - zaključuje Tucić.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA