NOVA MERA: Vlada pokušava da spreči nestašicu lekova

U Ministarstvu zdravlja tvrde da će nova odluka o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini, koju je danas donela Vlada, dovesti do pojeftinjena cena medikamenata i sprečiti dalje nestašice

  • 1

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Odluku o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini koji se izdaju na recept.  Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović najavio je da će zbog usvajanja ove Odluke biti određena cena  za 531 lek i obavljena revizija cena svih lekova koji se izdaju na recept.  Odluka o najvišim cenama lekova načinjena je prema starom kursu od 99, 29 dinara za evro, čime su nezadovoljni prozivođači lekova,koji su ranije najavili da im se to ne isplati, jer već trpe gubitke.

Simonović je rekao da bi ova mera trebalo da obezbedi pojeftinjenje medikamenata u Srbiji, spreči problem nestašice lekova, obezbedi normalizaciju tržišta lekova i omogući kvalitetniju i sigurniju zdravstvenu zaštitu građana.

- Omogućuje se dostupnost novih inovativnih lekova pacijentima, povećava ukupna ponuda i obezbeđuje veća konkurentnost na tržištu i bolja snabdevenost - smatra Simonović.

Kako je objasnio, odluka o najvišim cenama praktično znači da su svi oni lekovi koji su dobili dozvolu od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije od danas dobili cenu.

- Reč je o lekovima koji su izuzetno značajni, jer skoro trećinu njih čine originalni lekovi - dodao je Simonović.

U planu je, kako je kazao, da se jedan broj preparata nađe uskoro na listi lekova koji se izdaju i propisuju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i na taj način predupredi nestašica lekova. Pojeftinjenje lekova koji se ne nalaze na pozitivnoj listi manje će se osetiti i odraziti na džep građana, budući da se ne izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja i građani moraju sami da ih plate, kazao je Simonović.

Svim tim merama, kako je rekao, biće stabilizovano tržište i biće omogućena bolja snabdevenost, a cilj je bio da građani to osete kao pojeftinjenje, a ne kao poskupljenje.

Međutim, proizvođači lekova i dalje su nezadovoljni, jer je odluka formirana po kursu od 99,29 dinara za jedan evro.

- Revizijom cena koja je planirana u narednom periodu videće se da li se radi o realnoj meri ili o tome da je zaista neophodno da nešto poskupi - rekao je Simonović.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je ova odluka prva u nizu mera koje treba da obezbede pojeftinjenje medikamenata u Srbiji.

(M. S. / Tanjug)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arandjel

    16. avgust 2012 | 22:08

    i time sto se vi drzite kursa od 99, ja cu da narucujem sirup brufen iz vase crne gore i iz bosne. gospodine simonovicu, vi ste bili sekretar i druga ministra bojica?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA