NEMA GDE U ŠKOLU: Milica Đorđević (6) jedino srpsko dete u Prizrenu

U Prizrenu trenutno ne postoji škola i ukoliko do septembra ne bude otvorena, Milica će morati da putuje 40 kilometara do susednog Štrpca ili do Velike Hoče

  • 0

Milica Đorđević (6) jedino je srpsko dete u Prizrenu, a glavna briga njene majke Evice Đorđević je da li će moći da pohađa školu, koje trenutno nema u ovom gradu!

Milica, koja kaže da je već naučila sva slova, ističe da joj je velika želja da ide u školu u Prizrenu, gde živi sa svojom majkom. Ukoliko tako ne bude, Evica će morati da obezbedi prevoz svojoj jedinici do susednog Štrpca ili do Velike Hoče, koji su udaljeni 40 kilometara.

- Nadamo se da će otvoriti neku učionicu u okviru crkve, kao u doba Svetog Save, da škola bude u okviru crkve. Ako ne bude škole u Prizrenu, ona će morati da putuje, što će biti jako teško, naročito zimi - kaže Evica Đorđević.

Načelnik prizrenskog Okruga Jovica Budurić izjavio je da će učiniti sve kako bi se ovaj problem rešio i Milica, kao jedino srpsko dete u Prizrenu, dobila školu u svom rodnom gradu. Budurić kaže da bi otvaranje institucije kao što je škola u Prizrenu ohrabrilo ljude da se vrate na ove prostore.

- Vrlo je bitno da škola u kontinuitetu nastavi da radi, jer gde se ne čuju crkveno i školsko zvono, nema perspektive! - kaže Budurić.

Da li će se ostvariti želja male Milice, biće poznato već na jesen, a do tada će Evica, kao i većina od tridesetak Srba koji žive u Prizrenu, nastaviti da brine zbog ekonomskih problema i nemaštine.

Evica Đorđević je nekada radila kao vaspitačica u Domu učenika srednjih škola, ali od 2004. godine nema lična primanja, a socijalna davanja koja je dobijala iz Srbije su joj nedavno ukinuta. Ona i njena šestogodišnja ćerka, koja je jedino srpsko dete u nekada carskom gradu, danas žive, kako sama Evica kaže, od 55 evra socijalne pomoći, koje dobija od kosovskih institucija.

(A. T. / Izvor: Alo Tanjug / Foto: Alo)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA