MARKETINŠKI TRIK? Nema dogovora prosvetara i ministra, Unija sindikata najavljuje štrajk

Na sastanku predstavnika četiri prosvetna sindikata i ministra prosvete Žarka Obradovića nije postignut konkretan dogovor. Dok Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuje štrajk, predstavnici drugih sindikata kažu da se radi o marketinškom triku nekoliko dana pred početak nove školske godine

  • 0

Sastanak predstavnika sindikata obrazovanja sa predstavnicima resornih ministarstava završen je bez konkretnog dogovora o povećanju plata prosvetarima. Najavljeno je da će razgovori biti nastavljeni naredne sedmice.  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i dalje najavljuje štrajk, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović kaže da štrajk ne očekuje, dok predstavnici drugih sindikata prosvetara pretnje Unije ocenjuju kao marketinški trik.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je, nakon sastanka koji je trajao sat i po, da ne očekuje da će sindikati stupiti u štrajk i da očekuje da će školska godina početi na vreme.

- Sindikati su bili jako korektni i razgovarali su o onome što je moguće i nije bilo nerealnih zahteva - izjavio je Obradović.

Kako je rekao, sledeće nedelje na sastanku konkretizovaće se stvari i znaće se koliko će iznositi povećanje plata u oktobru, a potom će biti reči i o isplati jubilarnih nagrada, otpremninama za zaposlene u Vojvodini, a videće se da li zaposleni na institutima mogu da budu u istom rangu sa pravima ostalih zaposlenih.

- Takođe biće reči o tome da se kroz transfer lokalnim samoupravama postigne isti nivo plata u predškolskim ustanovama - rekao je ministar.

Predstavnici sindikata najavili su da će održati sednice republičkih odbora na kojima će razmotriti situaciju, kako bi videli kako će dalje postupati.

- Nama ništa nije rečeno, to u vezi sa stanjem u zemlji, to znamo i sami - rekao je posle sastanka Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja.

Sastanku su, pored ministra prosvete i predstavnika četiri sindikata - Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" - prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija.

UNIJA: IDEMO KOD NIKOLIĆA I DAČIĆA

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nije odustala od štrajka upozorenja 3. septembra, a tražiće i prijem kod predsednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića. Predsednik Unije Dragan Matijević kaže da je odluka o štrajku potvrđena na današnjem sastanku predsednika školskih sindikata, koji deluju u okviru Unije.

- Predsednika i premijera upoznaćemo sa stanjem u obrazovanju i predložićemo mere za oporavak prosvete - rekao je Matijević.

Komentarišući to što nijedan od preostala tri reprezentativna sindikata obrazovanja za sada nije podržao najavljeni štrajk Unije, Matijević je rekao da su suviše velike razlike izmedju Unije i ostalih sindikata.

- Svi mi u rukovodstvu Unije radimo u školama, a bojim se da su čelnici ostalih sindikata suviše daleko od svog članstva - smatra Matijević.

"PLATA U PROSVETI NIŽA OD REPUBLIČKOG PROSEKA"

Predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović rekao je ranije da od današnjeg sastanka očekuje da se definiše finansijska politika za obrazovanje za ovu i narednu godinu. Govoreći o najavama da će nekoliko stotina prosvetnih radnika biti proglašeno za tehnološki višak, on kaže da bi trebalo organizovati još jedan sastanak koji bi se bavio samo tim problemom.

- Inače, ta priča je preuveličana, da će nekoliko stotina ljudi ostati bez posla, što nije tačno. Bez posla će ostati oni koji nisu imali normu - istakao je Pavlović.

Pavlović kaže da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima marketinški nastup početkom godine, da se pokaže kako oni brinu oko obrazovanja, a mi se kao ne brinemo.

Za pregovore je i predsednik sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

- Mi smatramo da je potrebno otvoriti pregovore pre štrajka, kako se ne bi oštetila godina deci. Štrajk je ozbiljan posao i deluje mi da kolege iz Unije najavljuju tako nešto kao marketinški trik - rekao je Živanović, gostujući u vestima TV B92.

On je dodao da svaki put samo za prosvetne radnike nema novca.

- Prosek plate u Srbiji je 42.000 dinara, a u prosveti je 36.000. Nađite jednu zemlju u kojoj je plata u prosveti niža od republičkog proseka. Očekujemo samo da se ono što postoji rasporedi kako treba. Ne znamo da li ima novca, ali ne sme i neće biti zamrzavanja plata - rekao je Živanović.

Povodom priča o viškovima zaposlenih u obrazovanju, on je rekao da je to posledica nedomaćinskog ponašanja vlasti, direktora i školskih uprava prilikom zapošljavanja i da se može rešiti kroz prekvalifikaciju i angažovanje u obrazovanju odraslih.

(M. S. / Izvori: Agencije, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA