RESTITUCIJA: Naslednici traže sedište DS u Krunskoj

Potomci beogradskog inženjera i pronalazača železničkih kočnica Dobrivoja Božića podneli su zahtev za povraćaj vile

  • 0

Naslednici Dobrivoja Božića zatražili su vilu u kojoj je sedište DS u Krunskoj 69, a njihov zahtev nalazi se među 7.000 podnetih drugih zahteva za restituciju, od kojih se neki odnose na državne nekretnine.

Potomci beogradskog inženjera i pronalazača železničkih kočnica Dobrivoja Božića, koji žive u inostranstvu, podneli su zahtev za povraćaj vile u Krunskoj 69, u Beogradu, koja se vodi kao državna svojina Republike Srbije i u kojoj je danas sedište Demokratske stranke.

Ova vila oduzeta je na osnovu Odluke o konfiskaciji imovine Drugog sreskog suda za Beograd br. 386/948 od 29. maja 1948. godine.

- Još nije podnet nijedan zahtev za povraćaj reprezentativnih i državnih vila, a zakonom je određeno da se ne vraćaju ni nepokretnosti koje su namenjene za reprezentativne potrebe Narodne skupštine, predsednika republike i Vlade, kao i zgrade namenjene za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava - kažu u Agenciji za restituciju.

Od 1. marta ove godine do kraja avgusta podneto je više od 7.000 zahteva za povraćaj imovine,a najčešće se traže poslovni prostori i stanovi koji su u svojini Republike, gde se kao korisnici vode gradovi, opštine i gradske opštine (Beograd, Niš, Novi Sad...).

Od reprezentativnijih objekata, ali ne i reprezentativnih u smislu Uredbe o nepokretnostima za Reprezentativne potrebe Republike Srbije, Agencija za restituciju donela je rešenja kojima su vraćene bivšim vlasnicima, odnosno njihovim naslednicima: vila na Zlatiboru (poznatija kao Titova vila), koju je do sada koristila RTS, kao i deo poznate "Tanurdžićeve palate" u Novom Sadu (devet lokala koji se nalaze u prizemlju, oduzeti porodici Tanurdžić).

Agencija je primila zahteve i za povraćaj:

* Kuće u Ulici kralja Petra 13-15 (sada hotel "Aleksandar palas"), koja je sagrađena 1887. godine po projektu Jovana Ilkića, i koja je proglašena za spomenik kulture. Zdanje je oduzeto rešenjem Komisije za nacionalizaciju pri NOO Palilula od 21. marta 1960. i na osnovu ukaza Prezidijuma Narodne skupštine NRS od 30. aprila 1948. godine.

* Vila u Temišvarskoj 19 u Beogradu, koja je konfiskovana 1945. godine, a kojom upravlja Preduzeće za gazdovanje stranih i diplomatskih predstavništava (DIPOS), i u kojoj se sada nalazi Internacionalna osnovna škola.

* Vila u centru Niša, pored reke Nišave, a u kojoj se ranije nalazio grčki konzulat. Vila je pripadala jevrejskoj porodici Mumdžijan, a na osnovu prijave Direkciji očekuje se i podnošenje zahteva za njeno vraćanje.

(D. Z. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA