MONOPOL? EU pokreće istragu protiv "Gazproma"

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je istraga pokrenuta zbog zabrinutosti da ''Gazprom'' možda zloupotrebljava svoju dominantnu tržišnu poziciju na tržištu prirodnog gasa

  • 0

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv ruske kompanije "Gazprom", kako bi ispitala da li taj energetski gigant ima monopolski položaj na tržištu gasa centralne i istočne Evrope, što bi predstavljalo kršenje antimonopolskih propisa Evropske unije.

Iz "Gasproma" su kratko prokomentarisali najavu Evropske komisije izjavom: "Neka istražuju".

Istragom će biti obuhvaćene aktivnosti "Gazproma" u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Slovačkoj. Udeo "Gazproma" u evropskom uvozu gasa iznosi 25 odsto, a mnoge zemlje se skoro u potpunosti oslanjanju na uvoz preko "Gazproma". Mnoge od tih zemalja, navodi se u saopštenju EK, vezane su dugoročnim ugovorima za "Gazprom" i u prošlosti su tvrdile da plaćaju visoku cenu tog gasa.

Komisija je navela tri područja koja treba da istraži: moguću podelu tržišta gasa putem ometanja slobodnog toka gasa kroz države članice EU; moguće sprečavanje diverzifikacije na polju snabdevanja gasom; i strahovanje da je "Gazprom" možda odredio nepravednu cenu svojim potrošačima time što je cenu gasa povezao sa cenom nafte.

Pokretanje ove procedure ne prejudicira ishod istrage, to samo znači da će EK ovo pitanje tretirati kao prioritetno, navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

(M. S. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA