POVRATAK KUĆI: Posmrtni ostaci kneza Pavla na Oplencu!

"Uspeli smo da napravimo istinu od nepravde. Prvo rehabilitacija, a sada i sahrana kneza Pavla u Srbiji znače mnogo za srpsku istoriju jer menjaju njen tok", kaže Jelisaveta Karađorđević

  • 0

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića biće sahranjeni u kriptu na Oplencu 6. oktobra, uz najviše državne počasti, a dan pre toga kovčezi kraljevske porodice biće izloženi u Sabornoj crkvi ili u Hramu Svetog Save u Beogradu, prenosi "Pres".

Kneginja Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla, kaže da se njena višedecenijska borba da posmrtne ostatke oca, majke i brata vrati tamo gde pripadaju - na Oplenac - polako privodi kraju.

- Uspeli smo da napravimo istinu od nepravde. Prvo rehabilitacija, a sada i sahrana kneza Pavla u Srbiji znače mnogo za srpsku istoriju jer menjaju njen tok. Godinama priželjkujem dan kad ću na Oplencu, pod rajskim krošnjama i srpskim nebom, mojim najmilijima zapaliti sveće i položiti bukete cveća na njihov grob. Moj san se sada ostvaruje - kaže Jelisaveta Karađorđević.

Ona otkriva da će 27. septembra otputovati u Švajcarsku kako bi prisustvovala ekshumaciji posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole, koji su sahranjeni u Lozani.

- Ekshumacija će biti obavljena 28. septembra u osam sati ujutru. Sve će to biti veoma emotivno za mene, ali moja dužnost je bila da to uradim. To je moja životna misija kojoj sam sve podredila. Upravo idem na sastanak sa svojim advokatima. Još ne znam ko će ići sa mnom u Švajcarsku. Protokol prenosa posmrtnih ostataka odrediće Vlada Srbije, kao i sve državničke počasti koju pripadaju jednom šefu države kao što je bio namesnik knez Pavle Karađorđević - objašnjava ona.

Dragan Babić, sekretar Fondacije kneginje Jelisavete Karađorđević, kaže da će knez Pavle, kneginja Olga i knežević Nikola biti sahranjeni u tri kripte na Oplencu, jedno pored drugog, preko puta kneza Arsena, oca kneza Pavla.

Dan pre toga posmrtni ostaci biće izloženi u Sabornoj crkvi ili Hramu Svetog Save.

- Porodica bi želela da to bude Saborna crkva, gde su se venčali knez Pavle i kneginja Olga, a SPC je ranije predlagala da to ipak bude u Hramu Svetog Save. Odluka je na Sinodu SPC - otkriva izvor "Presa" blizak porodici.

Vlada Srbije donela je pre dva dana odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Iako se odluka Vlade odnosi na sedmoro članova kraljevske porodice Karađorđević, još nije izvesno kada će u Srbiju biti preneti posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića koji se nalaze u crkvi u Čikagu, kraljice Marije koja je sahranjena na kraljevskom groblju u Vindzoru, kraljice Aleksandre koja počiva na kraljevskom groblju Tatoj kraj Atine i kraljevića Andreja, koji je sahranjen u Kaliforniji.

Rehabilitovan prošle godine

Pavle Karađorđević bio je knez namesnik Kraljevine Jugoslavije nakon ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 1934. godine, a u ideološki obojenoj istoriji upamćen je kao namesnik koji je sklopio pakt sa Hitlerom, dok je prema verodostojnim istorijskim podacima, kao čovek koji je pokušao da spase svoj narod velikog stradanja.

Advokatski tim je u sudskom procesu dokazao da knez Pavle nije trebalo da bude osuđen kao saradnik okupatora i ratni zločinac. Knez Pavle je sudski rehabilitovan u decembru prošle godine.

RASUTI GROBOVI:

* Kralj Petar II je 1970. godine sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertvilu

* Kraljević Andreja, sin Petra II, 1990. godine u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga

* Prestolonaslednikova majka, kraljica Aleksandra od Jugoslavije, sahranjena je 1993. godine u Atini

* Kraljica majka Marija od 1961. godine počiva u Vindzoru

* Knez Pavle, kneginja Olga i njihov sin Nikola sahranjeni su u Lozani

(D. Z. / izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA