Karađorđević traži sahranu predaka na Oplencu

Kao "Srbin u Srbiji" poziva najviše državne zvaničnike ne rešenje ovog problema

  • 0

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću, u kojima je ponovio zahtev da se posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, kraljice Marije i bake princa Aleksandra, kraljice Aleksandre, prenesu i sahrane u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu.

Princ Aleksandar takođe traži da se prenesu posmrtni ostaci i kraljevića Andreja, kneza Pavla i kneginje Olge i njihovog sina kneza Nikole. Pismo je upućeno i Njegovoj Svetosti gospodinu Irineju, s molbom za blagoslov.

U pismu državnim zvaničnicima princ Aleksandar je naglasio da se "ne obraća ni u svojstvu unuka, niti u svojstvu sina ili rođaka blaženopočivših, već kao Srbin u Srbiji". Aleksandar Karađorđević navodi da se ličnosti njihovog ranga ne prenose i ne sahranjuju samo kao izraz porodičnog pijeteta, već kao istorijski gest poštovanja, pomirenja i razumevanja.

- To je istorijski čin, i takav istorijski čin mora biti odgovornost onih koji se nalaze na najvišim izbornim i izvršnim funkcijama u jednoj državi - piše u pismu.

Uz molbu za pomoć, u pismu patrijarhu Irineju, princ Aleksandar je istakao da su Zakonom o rehabilitaciji skinute sve neopravdane optužbe koje su decenijama izricane protiv članova kraljevskog doma i uklonjen je i poslednji administrativni razlog koji bi mogao da spreči njihov povratak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA