Objavljena fotografija linčovanja ambasadora SAD u Libiji (VIDEO)

Džej Kristofer Stivens i još trojica američkih funkcionera ubijena su sinoć u napadu na konzulat SAD u Bengaziju u Libiji .U međuvremenu, stigli su i izveštaji da je zgrada konzulata gađana raketnim granatama sa obližnje farme

  • 0

Američki ambasador u Libiji Džej Kristofer Stivens i još trojica američkih funkcionera ubijena su sinoć u napadu na konzulat SAD u Bengaziju.U međuvremenu, stigli su i izveštaji da je zgrada konzulata gađana raketnim granatama sa obližnje farme.

"Ubijen je ambasador i još trojica funkcionera", kazao je Frans presu zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis al-Šaref. Vest o smrti američkog ambasadora na Tviteru je potvrdio i zamenik libijskog premijera Mustafa Abu Šagur.

Ranije je saopšteno da je u napadu ultrakonzervativnih muslimana na konzulat u Bengaziju ubijen jedan američki zvaničnik, što je potvrdila i američka državna sekretarka Hilari Klinton, ali nije navedeno o kome je reč.

Napad na konzulat u Bengaziju, kao i cepanje američke zastave pred ambasadom u Kairu usledili su kao reakcija na postavljanje na internet odlomka iz filma koji vređa proroka Muhameda.

Napad na konzulat u Bengaziju osudile su Sjedinjene Američke Države. "Najstrože osuđujemo napad na našu diplomatsku misiju (u Bengaziju)", rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nalend.

Nalendova je rekla da su u konzulatu radili američki zvaničnici i pripadnici libijskog obezbeđenja i dodala da je raniji protest ispred ambasade SAD u Kairu, gde su demonstranti zapalili američku zastavu, završen.

Abdelmonem al-Hor, portparol bezbednosne komisije libijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da su napadači gađali zgradu konzulata granatama.

Ranije se grupa egipatskih demonstranata popela uz zid američke ambasade u Kairu i skinula i zapalila zastavu SAD, takođe u znak protesta zbog filma koji, kako smatraju, predstavlja uvredu za islam.

Film koji je izazvao proteste producirao je  Amerikanac jevrejskog porekla Sam Basil, koji je posle protesta u Kairu izjavio tom listu da je "islam rak", a podršku je dobio od američkog sveštenika Teri Džons - a, koji je u aprilu kritikovan zbog paljenja stranica Kurana.

Zvaničnici, ipak, za sada ne mogu da potvrde da su ova dva događaja, koja su se odigrala na godišnjicu napada na Njujork i Vašington 2001. godine, usklađena ili povezana.

Pogledajte video paljenja američke zastave:

(I. D. / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA