RAT ZBOG FILMA: Gnevni islamisti napali američke ambasade u 6 zemalja (VIDEO)

"O Alahov glasniče... O Muhamede", klicali su demonstranti koji su upali u kompleks američke ambasade u Jemenu protestujući zbog filma "Nevinost muslimana" za koji smatraju da vređa islam. Demonstranti su protestovali i u Egiptu, Iraku, Bangladešu i Izraelu

  • 0

Stotine jemenskih demonstranata upalo je danas u kompleks ambasade SAD u Sani, protestujući zbog filma "Nevinost muslimana" za koji smatraju da vređa islam, javljaju zapadne novinske agencije. Tokom nereda, jedna osoba je izgubila život a pet je ranjeno.

Islamisti u Kairu su takođe napali američku ambasadu gde je policija morala da uzvrati suzavcem. U ovim neredima je ukupno 16 osoba povređeno.

"Antiamerički talas nasilja" širi se i u Iraku, Bangladešu, Iranu i Izraelu gde demonstranti takođe protestuju ispred američkih ambasada uz intervenciju policije.

Agencija Rojters prenosi izjave očevidaca da obezbeđenje u Jemenu pokušava da demonstrante zadrži ispaljivanjem metaka u vazduh,  dok Frans pres u međuvremenu javlja da su snage bezbednosti uspele da potisnu gnevne demonstrante izvan ograde ambasade.

Pogledajte izveštaj o neredima u Jemenu:

Prethodno je britanska novinska agencija prenela da su demonstranti polupali prozore na punktovima obezbeđenja izvan zgrade ambasade pre nego što su provalili kroz glavnu kapiju i dobro utvrđenu zgradu na istoku glavnog grada Jemena.

Nema izveštaja o mogućim žrtvama ni na jednoj strani, navodi Rojters, dodajući da za sada nema dovoljno detalja o tom događaju.

Asošijeted pres naveo je da su demonstranti ušli u kompleks ambasade, ali da nisu ušli u zgradu.

Američka agencija je, takođe, izvestila da su demonstranti kada su ušli u dvorište ambasade, zbacili američku zastavu i spalili je.

Po AFP-u demonstranti su zapalili i nekoliko diplomatskih vozila, a obezbeđenje ambasade upotrebilo je vodene topove.

AFP dodaje da je policija ranije ispalila pucnje upozorenja u vazduh kako bi oterala nekoliko hiljada demonstranata koji su prilazili glavnoj kapiji.

"O Alahov glasniče... O Muhamede", klicali su demonstranti, prenosi francuska agencija, koja podseća da film "Nevinost muslimana" (Innocence of Muslims), u kojima glumci imaju jak američki akcenat, prikazuje muslimane kao nemoralne i neopravdano nasilne.

AP ističe da je u Jemenu smešten najaktivniji ogranak terorističke mreže Al Kaida, a da su SAD glavni strani pokrovitelj antiterorističke kampanje jemenske vlade.

Vlada je u utorak saopštila da je "drugi čovek" Al Kaide u Jemenu ubijen.

DEMONSTRACIJE I U KAIRU:

Egipatske vlasti uhapsile su danas četiri osobe osumnjičene za upad u američku ambasadu u Kairu.

Predsednik Mohamed Morsi podržao je samo mirne demostracije, osudivši nastavljene proteste u kojima je bilo nasilja.

- Izražavanje mišljenja, slobode protesta i stava je garantovano, ali bez povrede privatnog ili javnog vlasništva, diplomatske misije ili ambasade - jasan je bio Morsi, prenosi Rojters.

Četvoro ljudi je prebačeno u kancelariju tužioca, bezbednosne službe tragaju za ostalima koji su se juče uspeli uza zid američke ambasade u Kairu, skinuli i iscepali američku zastavu i umesto nje postavili crnu zastavu s natpisom "Nema Boga osim Alaha".

Oko 3.000 demonstranata, uglavnom oštrijih islamista pripadnika salafističkog pokreta ili fudbalskih navijača, okupilo se juče ispred ambasade, protestujući zbog filma, koji je, kako smatraju, uvredljiv za islam.

Iz istog razloga, naoružana grupa napala je kasnije i američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju, zapalila zgradu i ubila američkog ambasadora i trojicu službenika konzulata.

Pogledajte video o neredima u Kairu:

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA