SAZNAJEMO: Većina ministara protiv gej parade!

Ako dozvolimo njima da izađu i paradiraju, onda to isto moramo učiniti i drugim sektama, kaže Velja Ilić. Na paradu neće doći ni Rasim Ljajić, koji njeno održavanje smatra kontraproduktivnim po gejeve, kao ni Mlađan Dinkić i Aleksandar Vučić

  • 1

Vlada Srbije još nije donela odluku o zabrani Parade ponosa, koja je najavljena za 6. oktobar, a u naredna dva dana konačno će biti poznato da li će ona biti održana ili ne.

Kako Telegraf nezvanično saznaje iz izvora bliskih Vladi, državni vrh još nema usaglašen stav po pitanju održavanja Parade ponosa, ali je većina ministara protiv održavanja ovog skupa!

Direktor srpske policije Milorad Veljović za naš portal kaže da se bezbednosne procene za održavanje Parade ponosa privode kraju.

- Nije samo u pitanju odluka policije. Mnoge druge bezbednosne strukture treba da iznesu svoj stav – najavljuje Veljović.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić kaže za Telegraf da on neće ići na Paradu ponosa, jer misli da je njeno održavanje kontraproduktivno po prava LGBT populacije.

- Samim pominjanjem održavanja Parade na scenu izlazi sve više homofoba i desničarskih organizacija koji to koriste za podsticanje mržnje i za svoju ličnu afirmaciju. U takvoj napetosti održavanje ove manifestacije ne bi doprinelo boljim pravima i afirmaciji LGBT populacije - kaže on, uz napomenu da svako ima pravo na izražavanje svog mišljenja, stava i seksualnog opredeljenja, ali nam iskustvo govori da Parada prethodnih godina nije ništa dobrog donela gejevima.

Ministar građevine i urbanizma u Vladi Srbije Velimir Ilić poručuje da ne može da podrži nijednu manifestaciju koju ne odobri Srpska pravoslavna crkva i dodaje da njemu "ne pada na pamet da učestvuje na Paradi ponosa".

-Učesnici povorke mogu slobodno da šetaju i da se druže, ali na nekom drugom mestu gde neće nikom smetati, paralisati saobraćaj i izazivati nerede. Ako dozvolimo njima da izađu i paradiraju, onda to isto moramo učiniti i drugim sektama! Onda dajmo pravo i vegeterijancima, ljudima koji vole pivo da izađu na ulicu, blokiraju saobraćaj i da pokažu njihova ubeđenja... Gde bi onda tome bio kraj - pita se lider NS, koji se protivi svakoj organizaciji koja podrazumeva policijsko obezbeđenje, jer, kako kaže, tu odlazi veliki novac, a država se bori da preživi.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže za naš portal da svako ima pravo da izražava svoje mišljenje, ali ne na način koji bi ugrozio druge ljude.

- U ovom trenutku, kada se Srbija bori da preživi i pobegne od bankrota, kada je teška materijalna situacija, ima mnogo drugih, važnijih, stvari od paradiranja - poručuje Dinkić.

U kabinetu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića rekli su nam da se ministar trenutno ne bavi Paradom ponosa, već mnogo važnijim stvarima kao što su korupcija u Večernjim Novostima i Politici.

ORGANIZATORI PARADE: SVE JE SPREMNO, DAČIĆ NEKA SE IZJASNI!

Organizatori Parade ponosa kažu da je sve spremno i da, ukoliko šetnja 6. oktobra bude zabranjena, neće odustati od skupova planiranih u toku te sedmice.

- Beograd prajd je spreman i što se nas tiče, mogli bismo već sutra da počnemo - kaže Goran Miletić iz Organizacionog odbora Prajda 2012.

Miletić ističe da su gotovo svi gosti iz inostranstva potvrdili dolazak, a da će dan pre planirane šetnje predsednik Srbije Tomislav Nikolić primiti švedsku ministarsku za EU, specijalnog izvestioca EP za Balkan Jelka Kacina i grupu evropskih parlamentaraca koji će u Beograd doći zbog Parade ponosa.

- Prvi put ove godine za saradnju su otvorene i neke institucije, pa nam se javio i Odbor za ljudska prava Skupštine Srbije - rekao je

Miletić.

Organizatori su zatražili da Ivica Dačić saopšti šta je do sada policija uradila kako bi osigurala bezbednost tokom trajanja Prajda. Od Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića očekuje se da građanima Srbije koji će učestvovati na Beograd Prajdu osiguraju punu bezbednost.

"Oni su u potpunosti obavezni da bez odlaganja primene mere prema onima koji su pretnja za bezbednost. U skladu sa odlukoma Ustavnog suda Srbije i Evropskog suda za ljudska prava, takve mere nikako ne mogu uključivati zabranu Beograd Prajda", ističe se u saopštenju.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    19. septembar 2012 | 01:36

    Ako hocete da kopirate evropske zakone onda uvedite placanje svakog mitinga jer se to u evropi placa. Navedite cenu od milion evra po osobi pa nek izvole, verujte i ja bih dosao da ih cuvam . Ovako zemlja u najvecoj krizi bas zbog onih koji ih huskaju na to. Ili im reci neka sami sebi obezbede obezbedjenje, ima ljudi koji i to rade.U suprotnom nek setaju na sopstvenu odgovornost pa ce ih sledeci put biti manje i nece ni biti potrebe da svake godine ucenjuju drzavu i narod .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA