Dodik ponovio da Srebrenica nije genocid, Sarajevo ponovo burno reaguje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik još jednom je istakao da u Srebrenici nije bilo genocida, na šta je javnost u BiH burno reagovala

  • 0

Sarajevski "Dnevni avaz" podseća da Dodiku ovo nije prvi put da negira postojanje genocida u Srebrenici, iako je, kako se navodi, to potvrdio Međunarodni sud pravde u Hagu.

- Pitanje je samo, da li će i ovaj njegov nastup proći bez odgovarajuće međunarodne reakcije kao što je to do sada bio slučaj - navodi "Avaz" koji piše da je Dodik, između ostalog, veličao odnose Republike Srpske i Rusije, a "dotakao" je kažu i Tursku.

Zagrebački "Jutarnji list" je Dodikov nastup u Srebrenici objavio pod naslovom: "Dodik opet provocira".

U Srebrenici će se 7. oktobra, kao i u svim drugim opstinama u BiH, osim u Mostaru, održati lokalni izbori. Sve srpske stranke su se ovog puta ujedinile oko jednog kandidata za načelnika opštine, Vesne Kovačić, u pokušaju da na taj način osiguraju da prvi put nakon rata tu poziciju u srebreničkoj opštini dobije Srbin.

Bošnjačke stranke su zajedničke podržale Ćamila Durakovića aktuelnog vršioca dužnosti načelnika opštine koji nastupa kao nezavisni kandidat. Durakovića podržava i nevladina organizacija "Glasaću za Srebrenicu", koja je vodila kampanju dodatnog registrovanja glasača bošnjačke nacionalnosti u toj opštini.

- Reči entitetskog predsednika nikad nisu bile samo reči, nego pokazatelji njegove namere. Dodikova izjava u Srebrenici je još jedna ilustracija njegovih mračnih namera prema Memorijalnom centru u Potočarima i najbolja indikacija planova za budućnost Srebrenice -  stoji u saopštenju građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

Dodik je, pak, rekao da mu je stalo "da se Srebrenica razvija i da više Srbi ne budu zapostavljeni i poniženi kao što su to do sada bili".

- Političkim krugovima iz Sarajeva i pojedinim međunarodnim predstavnicima trebala je priča koja je prosipana da su Srbi loši momci, a Bošnjaci žrtve. To mora prestati. Srbi su dobri ljudi, ponosan narod, dobri su i Bošnjaci kao narod, ali im je loša politika -  kazao je Dodik na predizbornom skupu u Srebrenici.

On je pručio da za zločine koji su se se desili u Srebrenici treba da odgovaraju oni koji su ih počinili, ali se ne sme zanemariti odgovornost i sa druge strane za 28.000 srpskih žrtava.

- Odgovore na ova pitanja treba da daju sudovi, a ne bilo ko iz politike i od političara - poručio je predsednik RS.

Dodik je rekao i da se od Srebrenice sve vreme pokušavalo da napravi loše mesto za Srbe tvrdnjom da je ovde počinjen genocid.

- Ja ovde tvrdim da nije počinjen genocid. Nije bilo genocida. Postojao je plan po kojem su određeni stranci i bošnjački političari hteli da nam nametnu krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili -  kazao je Dodik, preneli su bosanski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA