ZABRINJAVAJUĆE: Trećina đaka puši duvan i probala je drogu

U srednjim školama u Subotici trećina učenika su pušači, isto toliko je probalo neku vrstu droge, a čak 75 odsto njih uzima alkohol

  • 0

U srednjim školama u Subotici trećina đaka puši, isto toliko je probalo neku vrstu droge, a čak 75 odsto njih uzima alkohol, pokazalo je istraživanje Fondacije za mentalnu higijenu "Ekspekto".

Situacija u osnovnim školama je bolja, sa duvanom i alkoholom "druži" se oko šest odsto đaka, a narkotike je probalo tri odsto učenika, uglavnom osmog razreda.

Školski pedagozi i psiholozi ocenjuju da te podatke treba uzeti sa rezervom, jer mnogi đaci nisu želeli iskreno da se izjasne.

- Da je slika mnogo alarmantnija svedoče nedavno održane proslave mature i druge zabave, gde gotovo da nije bilo đaka koji u rukama nije imao ili flašu ili cigaretu. Posebno zabrinjava to što je najviše konzumenata alkohola i droge među pubertetlijama, koji su nesigurni, često iskompleksirani ili skloni devijantnom ponašanju - kažu stručnjaci.

Koren problema psiholozi pronalaze u porodici, jer većina korisnika droge ili alkohola potiče iz razvedenih brakova.

- Broj pušača se smanjio i za to treba zahvaliti zakonu o zabrani pušenja, ali je zato procenat dece koja piju alkohol veoma visok i upozoravajući - objašnjava predsednica "Ekspekta" Livija Jo Horti.

Prema njenom mišljenju, to govori o teškoj situaciji u kojoj se omladina nalazi i mora se što pre nešto preduzeti.

Psiholog Timea Takač ocenila je da je dodatno zabrinjavajuće to što se donja starosna granica korisnika iz godine u godinu pomera naniže.

- Kao po pravilu, prvo se počinje sa duvanom, potom dolaze u kontakt sa marihuanom i alkoholom, a posle toga prelaze na mnogo jače psihoaktivne supstance -  kaže psiholog Timea Takač.

(A. T. / Izvor: Subotica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA