NOBELOVAC KRUGMAN U BEOGRADU: Niste najgori, Srbija je u situaciji poput Grčke! (FOTO) (VIDEO)

Profesor Prinston univerziteta ocenio je da Srbija i dalje najbolje izglede ima na evropskom tržištu, ali u robnoj razmeni treba da koristi prilike koje joj se ukažu u Aziji i drugim regionima

  • 0

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman ocenio je da Srbija i dalje najbolje izglede ima na evropskom tržištu, ali u robnoj razmeni treba da koristi prilike koje joj se ukažu u Aziji i drugim regionima.

On je rekao, posle predavanja koje je održao srpskim zvaničnicima, privrednicima i ekspertima, da je geografija vrlo bitna pa zbog toga savetuje da se ekonomija Srbije više usmeri ka evropskom tržištu.

Krugman je, na pitanje o ekonomskim merama Vlade Srbije, obazrivo odgovorio, jer kako je ukazao bio je u prilici da pažljivo sluša o tome, ali ne i da donosi ocene, kao i da nema parametre koji bi mu to omogucili.

- Niste u najgoroj situaciji, ima i zemalja koje su u mnogo gorem položaju, recimo da je vaša situacija slična onoj u Grčkoj - rekao je Krugman.

Uoči svoje posete Srbiji, Krugman je ukazao da Srbija treba da koristi evropsko iskustvo u podsticanju svoje privrede, po ugledu na mere Evropske centralne banke.

- Srbija treba da bude deo evropskog rešenja, a ne da traga za individualnim merama stimulisanja ekonomije. Baš kao što bih rekao da pojedinačna država u okviru SAD ne može da sprovodi ''kenzijansku'' politiku, isto može da se primeni i na malu državu u Evropi - tvrdi ekonomista.

Krugman smatra da bi male zemlje sa ograničenom privrednom snagom, kakva je Srbija, mogle da pokušaju da ublaže posledice krize po građane sprovođenjem odgovorne ekonomske politike.

Američki analitičari Krugmana smatraju za pristalicu neokenzijanske ekonomske teorije, prema kojoj se krizno razdoblje u nekoj privredi najlakše prevazilazi putem stimulisanja državne potrošnje.

On je boravio u Srbiji na poziv Nacionalnog saveta za privredni preporod, Srpskog privrednog kluba "Privrednik", kompanija "Delta Holding", "Interkomerc", PSP Farman, "Beohemija" i "MK grupa".

Profesor Krugman je jedan od vodećih ekonomista današnjice, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomske nauke 2008, profesor Prinston univerziteta i kolumnista lista "Njujork tajms".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA