GROZNI NA SLOBODI? Ukinuta presuda Ivanu Bogdanovu!

Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je Ivan Bogdanov osuđen na dve godine zatvora. Predmet je vraćen na ponovno suđenje

  • 0

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je na dve godine zatvora bio osuđen jedan od vođa navijača Crvene zvezde Ivan Bogdanov i naložio da mu se ponovo sudi. 

Bogdanov je u februaru osuđen na dve godine zatvora zbog napada na policiju i učestvovanje u masovnoj tuči pre košarkaške utakmice Partizan - Zvezda 2006. Tada mu je produžen i pritvor u kom je bio nakon proterivanja iz Italije zbog izazivanja nereda na utakmici u Đenovi.

U obrazloženju donetog rešenja Apelacionog suda stoji da je prvostepena presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka budući da je izreka presude nerazumljiva, protivrečna sama sebi i datim razlozima, dok su u presudi izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a razlozi koji su dati su nejasni i međusobno protivrečni zbog čega se ukidanje prvostepene presude pokazuje nužnim.

- Bitna povreda postupka, između ostalog, se ogleda i u tome što iz izreke prvostepene presude proizlazi da je okrivljeni krivična dela izvršio sa još nekoliko navijača FK Crvena zvezda iako to ne proizlazi iz daljeg opisa radnji izvršenja predmetnih krivičnih dela i iskaza svih saslušanih svedoka oštećenih kojima je sud poklonio veru - piše u obrazloženju.

Navodi se i da nije utvrđeno u kom momentu je okrivljeni zadobio teške povrede, pre nego što je vršio nasilje prema oštećenom A. A., ili je iste zadobio u nekom kasnijem trenutku, a što sve predstavlja odlučnu činjenicu od koje zavisi pitanje svesti, tj. uračunljivosti okrivljenog u trenutku preduzimanja radnji izvršenja predmetnih krivičnih dela u odnosu na oštećene.

U saopštenju Apelacionog suda dodaje se da su nejasne i ocene nalaza i mišljenja sudskih veštaka.

- U prvostepenoj presudi prvo se navodi da su isti pročitani i da ih je sud imao u vidu prilikom donošenja odluke, ali da ih nije cenio, da bi nakon toga naveo da su isti po oceni suda nejasni i da sadrže nedostatke koji se ni ispitivanjem veštaka na glavnom pretresu nisu mogli otkloniti, te ostaje nejasno kako sud, ukoliko nalaz i mišljenje navedene komisije veštaka nije cenio, zaključuje da isti sadrži nedostatke - piše u saopštenju.

Bogdanov je proteran iz Italije u maju prošle godine pošto mu je određena kazna od tri godine i tri meseca zatvora zbog izazivanja nereda u Đenovi na utakmici između Srbije i Italije. U oktobru 2010. godine zamenjena je zabranom ulaska u zemlje EU u narednih pet godina.

Uhapšen je čim su ga preuzele srpske vlasti, a pritvor mu je određen zbog opasnosti da ne ponovi krivično delo.

(Telegraf.rs / Izvor: Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA