DULIĆ O OPTUŽNOM PREDLOGU: Nisam kriv, ovo je kompromis Tužilaštva i vlasti!

Dulić kaže da je podizanje optužnog predloga protiv njega kompromis tužilaštva i izvršne vlasti i to na njegovu štetu. "Mislim da je bilo jasno da je ovaj režim hteo da vidi jednog bivšeg ministra u zatvoru", bile su njegove završne reči

  • 5

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv Olivera Dulića zbog zloupotrebe službenog položaja!

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević kaže za Telegraf da je, pored Dulića, optužni predlog podnet i protiv Nebojše Janjića, saradnika u Ministarstvu za zaštitu životne sredine u vreme Dulićevog ministarskog mandata, ali i Zorana Drobnjaka, direktora "Puteva Srbije".

- Optužni preglog tereti Dulića, Drobnjaka i Janjića da su zloupotrebili službeni položaj u vezi sa izdavanjem dozvola slovenačkoj firmi “Nuba invest” za postavljanje optičkih kablova duž puteva u Srbiji i time prekršili krivični zakon iz člana 359 stav 1 - objašnjava on.

Radisavljević dodaje da je ova grupa "Nubu invest" stavila u povoljniji položaj u odnosu na druge investitore, jer je na tenderu svima zahtevana sva zakonom propisana dokumentacija, dok to nije bio slučaj s "Nubom".

- Rad tužilaštva i policije nije završen na ovom slučaju, prikupljamo sve informacije, a u saradnji s policijama iz okruženja i o tome da li je u ovom slučaju bilo elemenata korupcije - kaže Radisavljević.

On je ponovio da Tužilaštvo neće zahtevati da se optuženi privedu jer, kako kaže, nema potrebe za tim.

- Mi smo svoj posao uradili, optužni predlog je sada pred sudom koji će, prema mojim saznanjima, u najkraćem mogućem roku pokrenuti suđenje - tvrdi Radisavljević.

DULIĆ: "NISAM KRIV, OPTUŽNICA NAPISANA VEOMA LOŠE"!

Bivši ministar Oliver Dulić kaže da je podizanje optužnog predloga protiv njega kompromis tužilaštva i izvršne vlasti i to na njegovu štetu.

On je poručio da će na sudu dokazati da je apsolutno poštovao zakon.

- Mislim da je bilo jasno da je ovaj režim hteo da vidi jednog bivšeg ministra u zatvoru, i mislim da je očigledno pritisak bio toliki da je postupak morao da ode u sledeću fazu. Verujem da je prijava koja je napisana vrlo loše i u kojoj apsolutno nema nikakvih materijalnih dokaza bila apsolutno za odbacivanje - rekao je Dulić agenciji Beta.

Rekao je i da mu je žao što je "popušteno pod pritiskom jednog dela javnosti" koji je od, kako je ocenio, "besmislene prijave napravio pravi cirkus".

- Ja ću sada, naravno, morati da dokažem ono što sam tvrdio do sada a to je da je zakon apsolutno poštovan, da niko nije oštetio niti budžet niti interes građana u procesu izdavanja dozvola operatorima koji su izgrađivali kablovsku mrežu kroz našu zemlju i to će se svakako uraditi pred sudom - rekao je Dulić.

Dodao je da jedva čeka da počne proces i da se nada da će kratko trajati.

Dulić je kazao da se podizanjem optužnog predloga stavlja tačka na "sve besmislene istražne radnje, spominjanje raznih Sejšela, Kipra i ostalih gluposti".

- Suština celog ovog postupka je tumačenje Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno: da li je u postupku izdavanja dozvola trebalo pribavljati saglasnost javnih preduzeća ili ne - naveo je Dulić.

On je rekao da je izvršna vlast pokušala da izvrši pritisak na tužilaštvo da se njemu odredi pritvor.

- Mislim da je velika hrabrost što tužilac nije odredio pritvor, jer za to apsolutno nisu postojali bilo kakvi elementi - kazao je Dulić.

On je rekao da će nastaviti da se bori za istinu i da se brani i da će nastaviti da tuži sve medije koji su objavili neistine o njemu.

Njegov advokat Miloš Paligorić rekao je da on još nije dobio optužni predlog. On je pojasnio da prema zakonu na optužni predlog ne postoji pravo ulaganja prigovora, već o njegovoj pravosnažnosti odlučuje postupajući sudija.

Ukoliko oceni da je optužni predlog bez manjkavosti, sudija će zakazati glavni pretres - suđenje.

- Potpuno se slažem sa mojim klijentom. Optužnica napisana veoma loše i u materijalnim dokazima ne postoji ništa od onoga što je u njoj navedeno. Pored toga, gotovo ništa od onoga što je napisano u optužnici nije provereno. Kao da je ovim podnošenjem optužnog predloga htelo da odbaci vruć krompir od sebe - rekao je Paligorić za Telegraf.rs.

Podsetimo, Janjić i Drobnjak su saslušani tokom vikenda a Dulić u ponedeljak u okviru istražnih radnji u vezi s predmetom "Nuba" i mogućim malverzacijama u izdavanju dozvola za postavljanje optičkih kablova duž puteva Srbije.

(D. Z. / Foto: Milena Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makrijan DImitrijevic

    12. oktobar 2012 | 16:58

    Smesno.... za optuzni predlog je predvidjena novcana kazna ili kazna zatvora do 3 godine. Ocigledno da se tuzilac sprda sa Zakonom a i sa narodom.

  • Jasmina

    13. oktobar 2012 | 00:52

    Mislim da i ptice na grani shvataju da ovo nisu cista posla. ne ocekujem da se u medijima iznose mater. dokazi, ali sigurno ne bi bio pod sumljom za kr.delo wza koje se tereti da ne postoje isti. Samo ovde je rec o krupnoj zverki, itekako organizovanom kriminalu i mnogima kojima ne ide u prilog rasplet dogadjaja. Ali od pravde niko nije pobegao, pre ili kasnije, sazna se sve.

  • Čedomir Cvetković

    13. oktobar 2012 | 02:52

    Naši zakoni su tako pisani da se i najveći lopovluk može proglasiti da je učinjen po zakonu.Narod je ogorčen što je država nemoćna u borbi sa visokim kriminalom- Demokratija je u najvećoj meri kompromitovana. Kako je moguće da očigledan lopovluk i bogaćenje zloupotrebom zakona ne može da se sankcioniše. Kako je moguće da se ne može da istraži otkuda sredsta, na pr. Čedi Jovanoviću da živi bogataški? Ili zloupotrebljava zakone ii ga plaćaju strane obaveštajne antisrpse strane službe. Vlast nema hrabrosti da i takve očigledne slučajeve nesme da procesuire. Niko e sme da uaže na antisrpske radnje administracije SAD i Velike Britanije ozloglašene antisrpske države. Nekad će istorija sve to razotkriti , ali tek onda kada Srbija bude do kraja uništena. Šta će nem tada koristiti istorijska istina.Ova istina bi trebalo da bude SVAKOG DANA da bude isticna na udarnim stranama i emisajama javnih glasila. Dakle SVAKOG DANA da bi istina mogla da bude silom saznanja nametnuta uprkos moći velesila- Ako se 1oo puta ponovljena vlast može da proglasi istnom, po kojoj logici i 100 puta pnovljena ISTNA ne može da proglasi ISTINOM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA