DPS SLAVI UZ NARODNJAKE I ŠAMPANJAC: Milo Đukanović proglasio pobedu na parlamentarnim izborima!

Koalicija "Evropska Crna Gora", koju predvodi Đukanovićev DPS, osvojila je 39 od ukupno 81 mandata u narednom sazivu skupštine. Najverovatniji scenario: formiranje vlade sa partijama manjina

  • 2

MILO SE VRAĆA! Koalicija "Evropska Crna Gora", koju predvodi lider Demokratske partije socijalista Milo Ðukanović, osvojila je 45,6 odsto glasova birača izašlih na parlamentarne izbore. To znači da je ova koalicija osvojila 39 od ukupno 81 mandata i da im za apsolutnu većinu nedostaju svega dva. Prema tamošnjim analizama, ali i izgledu prethodnog saziva parlamenta, očekuje se da novu vladu formira sa partijama manjina.

Lider DPS-a pozdravio je pristalice okupljene u štabu te partije, ali i sve one koji su pobedu ove partije proslavljali na ulicama ili u svojim domovima.

- Dragi prijatelji, kako smo i obećali, pobedili smo! Crna Gora ide napred! Želim da vas obavestim da smo, sa još uvek neprebrojanim svim glasovima, ubedljivo najjača koalicija na ovim izborima. Imamo sve uslove da već od sutra radimo na formiranju nove vlade. Vladajuća koalicija u Crnoj Gori je jedina u vladajuća koalicija u Evropi koja je uspela da u uslovima teške krize sačuva poverenje građana - poručio je lider DPS-a.

Tokom Đukanovićevog govora, salom se orilo "Milo, mi te volimo", na šta je prvi čovek DPS-a odgovorio: "Hvala!".

Prema podacima Centra za monitoring, objavljenim u 22.15, "Evropska Crna Gora" osvojila je 39 mandata, Demokratski front osvojio je 20 mandata, dok je SNP osvojio 9 mandata. Bošnjačka stranka je osvojila 3 mandata, Forca, HGI i Albanska koalicija 1 mandat.

Na osnovu obrađenih 94,7 odsto glasova, kako prenose "Vijesti", Evropska Crna Gora je osvojila 45,6 odsto glasova, Demokratski front 23,8 odsto, SNP 10,6 odsto, a Pozitivna Crna Gora 8,9 odsto. Bošnjačka je osvojila 4,5 odsto, Forca za jedinstvo 1,4 odsto, Srpska sloga 1,4 odsto, Albanska koalicija 1,1 odsto, a Srpski nacionalni savez 0,9 odsto.

Demokratska unija Albanaca 0,9 odsto, Hrvatska građanska inicijativa 0,5 odsto, Lista Zajedno 0,4 odsto, a Albanska omladinska alijansa 0,1 odsto.

Pobeda "Evropske Crne Gore" izvesna je i prema rezultatima DPS. Portparol ove partije Časlav Veković kaže da je do sada obrađeno 45 posto biračkih mesta.

- 'Evropska Crna Gora' osvojila je 47,1 posto, Demokratski front 20,6, SNP 11,7 a Pozitivna Crna Gora 8,4 odsto glasova - rekao je Vešović.

U Demokratskom frontu su saopštili da su ta partija i koalicija oko SDP-a "rame uz rame", ali da se ta situacija menja iz minuta u minut.

BOŠNJACI: OSTAJEMO UZ DPS, ALI TRAŽIMO VEĆI KOLAČ VLASTI

Funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić izjavio je večeras da će ta stranka razgovarati sa svima u Crnoj Gori o postizbornom savezu, ali je najrealnija opcija nastavka saradnje sa dosadašnjim partnerima iz koalicije Evropska Crna Gora, koju predvodi Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića.

- Razgovaraćemo sa svima, ali je najrealnija koalicija sa dosadašnjim partnerima DPS-om i Socijaldemokratskom partijom - rekao je Mustafić.

On je, međutim, rekao da će BS od dodasašnjih koalicionih partnera tražiti veći kolač vlasti u Crnoj Gori.

- Tražićemo više, jer je naša pozicija sada mnogo povoljnija - naveo je funkcioner Bošnjačke stranke.

LOKALNI IZBORI: DPS IZGUBIO NIKŠIĆ, U KOTORU MORA SA SDP, BUDVU ZADRŽAO

Na osnovu 44,4 odsto prebrojanih glasova koalicija DPS-SDP-LP u Nikšiću je osvojila 42,7 odsto glasova, a Demokratski front 28,5 odsto.

Koalicija DPS-SDP-LP u lokalnom parlamentu imaće 19 mandata, Demokratski front 12, Pozitivna Crna Gora 5, SNP 4, a Srpska sloga 1 mandat. Pozitivna Crna Gora osvojila je 11,7 odsto glasova, SNP 9,2, koalicija Srpska sloga 2,5 odsto glasova.

U Budvi je na osnovu 52 odsto prebrojanih glasova koalicija DPS-SDP-LP osvojila 50,7 odsto, DF 24,9, a SNP i Pozitivna Crna Gora po 11 odsto.

Predsednik opštine Budva Lazar Rađenović rekao je da su osvojili apsolutnu vlast u Budvi. Prema njegovim rečima koalicija je osvojila 18 od ukupno 32 odbornička mjesta, pet manje u odnosu na prethodne izbori.

U Kotoru je prebrojano 35,2 odsto glasova, a DPS je osvojio 32,3 odsto glasova. Demokratski front ima 18,6 odsto, SDP 11,9, SNP 11, Pozitivna Crna Gora 8,7, Liberalna partija 7,2, HGI 4,1 i SNS 3,7 odsto glasova.

DPS u lokalnom parlamentu za sada ima 11 mandata, Demokratski front 6, SDP 4, SNP 4, Pozitivna Crna Gora 3, Liberalna partija 2, HGI 1, SNS 1 mandat.

GLASALO VIŠE OD 70 ODSTO GRAĐANA

Zatvaranjem birališta u 20 sati u Crnoj Gori okončano je glasanje na parlamentarnim izborima, na kojima učestvuje 13 političkih subjekata - sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana. Na osnovnu posljednjih informacija iz CEMI-ja, na izbore je izašlo 70,3 odsto glasača

Građani Crne Gore glasali su na 1.162 biračka mesta. Pravo glasa na izborima imalo je 514.055 građana Crne Gore, a do 19 sati glasalo je 66,3 odsto birača. 

Posmatrači Centra za monitoring (CEMI) zabeležili su sporadična kršenja izborne procedure, dok je Državna izborna komisija (DRI) saopštila da je glasanje do sada bilo regularno.

Današnji parlamentarni izbori su deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

(M. S. / Tanjug / Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • highgloss

    15. oktobar 2012 | 00:21

    Kako sam se iznenadila kad sam ovo procitala ...

  • JAD JADU

    15. oktobar 2012 | 13:58

    KAKO DA DAJU VEĆI KOLAČ BOŠNJACIMA KADA SU NAJVEĆI DALI SDP-EU KOJI DANAS NEMA CNZUS, MADA ĆE OBEĆATI I G.....E SAMO DA OSTANU NA VLASTI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA