EKONOMISTI ZA TELEGRAF: Dinar će divljati dokle god to nekome odgovara!

I pored potvrde da je reč o informaciji od javnog značaja, ekonomista Milan Kovačević ne uspeva da sazna koje banke kupuju iz deviznih rezervi, i ističe da je razlika između kupovnog i prodajnog kursa u bankama i do 6 odsto

  • 0

Kurs po kojem jedan evro danas vredi 113,70 dinara, juče 112,5, pre dva dana 111,04, dok je početkom prethodnog meseca bio 118, jasno pokazuje da vreme oscilacija vrednosti dinara nije iza nas bez obzira na najavljivane promene monetarne politike.

Dok za građane takva situacija predstavlja problem i nesigurnost, naročito zbog zaduživanja, uvek ima onih koji zadovoljno trljaju ruke svakom promenom dnevnog kursa. Podsetimo, Telegraf.rs je već pisao o načinima na koji pojedinci uspevaju debelo da zarade zahvaljujući informacijama o sutrašnjem kursu.

Ekonomista Milan Kovačević ističe da bankarskom sektoru i te kako pogoduje takva situacija i predviđa mnogo veći kurs do kraja godine.

- Neminovno je da dinar poraste iznad 118, koliko je bio u avgustu, jer je inflacija od 12-15 odsto. Počeli smo godinu sa kursom 104, a u avgustu dogurali do 118. U poslednje vreme je krenuao da jača, da bi danas bio 113. To preterano mrdanje kursa jako odgovara čitavom bankarskom sektoru. Mali broj banaka svaki dan sedne i odredi kurs. U periodu jačanja dinara kupovaće evro, čekaće skok njegove vrednosti i prodati ga - objasnio je Kovačević.

On je dodao da evro dnevno raste 1,2 odsto, a da je razlika između kupovnog i prodajnog kursa u bankama 6 odsto, a da je NBS takođe banka.

- Tražio sam od NBS, još u vreme guvernera Dejana Šoškića, podatke koje banke kupuju iz deviznih rezervi. Imao sam i nalog Rodoljuba Šabića da je reč o informaciji od javnog značaja, i naravno, nisam dobio odgovor. Kada je Jorgovanka Tabaković postala guverner, pričala je da će to istražiti, te sam pisao i njoj, ali opet ništa - kazao je Kovačević.

S druge strane, ekonomista Miloje Kanjevac ima poverenja u novu guvernerku, i smatra da joj treba dati vremena da istraži šta je obećala.

- Kazala je da će analizirati šta se dešavalo na deviznom tržištu, i mislim da hoće, verovatno ne može preko noći. Oscilacija će biti dokle god nekome odgovaraju, ali jedini način da se tome stane na put je da kusr bude realan. To znači da se prepusti tržištu i da se država ne upliće previše - kazao je Kanjevac.

NBS ističe da su apsurdne medijske insinuacije o "mogućim dojavama iz NBS učesnicima na tržištu o tome u kom smeru će ići kurs i intervencije", i podseća da je temeljniju analizu novčanih tokova na deviznom tržištu najavila upravo guverner Jorgovanka Tabaković.

- Cilj nije "istraga" i javno prozivanje banaka, već da se na osnovu takvog sagledavanja pomogne Izvršnom odboru da donosi mere monetarne politike i odluke o intervencijama na deviznom tržištu i njihovom obimu na način koji doprinosi stabilnosti kursa i racionalnom trošenju deviznih rezervi - saopštili su iz NBS.

Oni podsećaju da banke jesu profitne organizacije koje će logično težiti tome da devize kupe jeftinije, a prodaju skuplje, ali je dužnost NBS da svojim merama i preciznim doziranjem dinarske i devizne likvidnosti onemogući dugoročnije stvaranje viška likvidnosti, koja bi omogućila spekulativne igre na deviznom tržištu.

- Narodna banka upravo to i čini, odlukom o referentnoj kamatnoj stopi, izmenom strukture obavezne rezerve i drugim raspoloživim merama monetarnog regulisanja - stoji u saopštenju NBS.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA