Vekarić: Petar Ćirić (44), zvani Pero Cigan, optužen za zločine na Ovčari!

Ćirić je rukama i nogama udarao po raznim delovima tela ratne zarobljenike koji su bili primorani da protrče kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari, navodi se u optužnici

  • 0

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Petra Ćirića zvani "Pero" i "Pero Cigan", za ratni zločin protiv najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara, 21. novembra 1991. godine, kaže zamenik tužioca Bruno Vekarić.

Vekarić je podsetio da je optužnicom protiv Ćirića Tužilaštvo otvorilo četvrti po redu predmet u slučaju "Ovčara". Za ubistvo preko 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara 1991. godine, od kojih je identifikovano 193 lica, Tužilaštvo za ratne zločine je do sada postupalo u ukupno tri predmeta.

Ćirić je, prema navodima optužnice, rukama i nogama udarao po raznim delovima tela ratne zarobljenike koji su bili primorani da protrče kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari, nanoseći im telesne povrede.

"Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odveženi na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao je u njih i tako ih streljanjem lišio života", navodi se u optužnici.

Po povratku sa Grabova, ispred hangara na Ovčari učestvovao je i u streljanju poslednje grupe od desetak ratnih zarobljenika.

Pripremno ročište protiv Petra Ćirića održano je 1. oktobra 2012. godine pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, a glavni pretres započinje 15. novembra 2012. godine.

Optuženi Petar Ćirić će na glavni pretres biti priveden iz KPZ Sremska Mitrovica, gde se nalazi na izdržavanju kazne, po presudi Okružnog suda u Novom Sadu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA