SLUČAJ BOROVICA: Troje uhapšeno zbog 1.400.000 evra

Slobode su lišeni direktor JP "Razvoj" iz Žitišta Jovan Mandić, direktor Privrednog društva "Borovica transport" Dragan Janićijević i Miodrag Delić iz Beograda

  • 0

U nastavku akcije suzbijanja korupcije privedeni su direktor JP "Razvoj" iz Žitišta Jovan Mandić, direktor Privrednog društva "Borovica transport" Dragan Janićijević i Miodrag Delić iz Beograda.

U MUP-u kažu da su Mandić, Janićijević i Delić privedeni zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili JP "Razvoj" za 1.400.000 evra.

Kako je navedeno, krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i vlasnik privrednog društva "Vojvodina put" AD Zrenjanin i "Borovica transport" D. B. (56) i direktor privrednog društva "Vojvodina put" AD Zrenjanin Z. I. (37), koji se već nalaze u pritvoru.

U saopštenju je istaknuto da "postoje osnovi sumnje da su J. M. i Z. I., aprila ove godine zaključili dva ugovora po osnovu kojih je, za potrebe javnog preduzeća ''Razvoj'' Žitište, ''Vojvodina put'' trebalo da obavi sanaciju i rehabilitaciju saobraćajnica u opštini Žitište i sanaciju ulica u mesnim zajednicama te opštine".

Ugovorena vrednost radova iznosila je 354.619.848 dinara, a sredstva za izvšenje tog posla obezbeđena su iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Kako je navedeno, "Vojvodina put" je, nakon toga, ugovoreni posao prenela na podizvođača "Borovica transport".

Iz MUP-a ističu da je utvrđeno da je "Vojvodina put", od Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, do sada naplatila 230.229.238 dinara, a na osnovu ispostavljenih privremenih situacija, čijom proverom je utvrđeno da su u istima fakturisani i radovi koji nisu izvedeni u prikazanom obimu u iznosu od 161.002.586 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je M. D., kao fizičko lice, neovlašćeno overavao privremene situacije pečatom svog brata blizanca, inače zvaničnog nadzornog organa.

Kako je istaknuto, deo sredstava od 121.408.777 dinara, privredno društvo "Vojvodina put" uplatilo je firmi "Borovica transport" za poslove koji realno nisu izvedeni od strane ovog privrednog društva. Na taj način oštećeno je javno preduzeće "Razvoj" Žitište, odnosno Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, za oko 1.400.000 evra i pribavljena je protivpravna imovinska korist preduzećima "Vojvodina put", AD Zrenjanin i "Borovica transport".

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu, navedeno je u saopštenju. Akciju su sproveli pripadnici Uprave kriminalističke policije Zrenjanin u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Zrenjaninu. Ovim proširenjem istrage obuhvaćeni su i Dušan Borovica i Zdravko Ilić, koji su već u pritvoru.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA