NOVI RAT? Izrael napada Gazu, Jerusalim pod sirenama!

U najnovijem izraelskom vazdušnom udaru na pojas Gaze poginula su četiri Palestinca, a izraelske snage napale su i gradove Kan Junis i Rafu. Nadomak Jerusalima pale su tri palestinske rakete

  • 0

Izraelski kabinet odobrio je mobilizaciju najmanje 75.000 rezervista, objavio je TV kanal 2, u jeku nagoveštaja da bi Izrael mogao da pokrene kopnenu ofanzivu u Gazi. Četiri Palestinca poginula su večeras u novom izraelskom vazdušnom udaru na pojas Gaze, čime je broj palestinskih žrtava u eskalaciji nasilja od srede povećan na 28, dok je najmanje 270 ljudi ranjeno. Na drugoj strani, sirene koje upozoravaju na napad iz vazduha oglasile su se u Jerusalimu, nekoliko sati nakon što su jedna ili dve rakete ispaljene na najveći izraelski grad Tel Aviv.

Kabinet je doneo odluku telefonskim glasanjem tokom sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu sa najbližim saradnicima, preneo je Frans pres.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi je precizirao da je četvoro Palestinaca poginulo u udaru na izbeglički logor Magazi. Na meti udara bila je kuća i dvojica ubijenih su braća. Nije, međutim, odmah bilo jasno da li se radi o civilima ili militantima.

Pre tih napada ministar zdravlja iz Hamasa Mufid al Mukalalati je upozorio na konferenciji za novinare u pojasu Gaze da nema lekova i medicinskih zaliha. On je apelovao na arapske zemlje i sve strane da upute pomoć, zahvalivši Egiptu za pomoć koja je već ponuđena.

U međuvremenu su izraelske vazduhoplovne snage napale grad Gazu, Kan Junis i Rafu na jugu, a izraelska armija saopštila da zatvara za civilni promet tri puta koja vode ka ili se graniče sa pojasom Gaze, što se smatra nagoveštajem mogućeg pojačavanja vojnih položaja.

SIRENE U JERUSALIMU

"Kanal deset" izraelske televizije javio je da su tri rakete pale nadomak Jerusalima, a upozoravajući zvuk sirena je trajao manje od jednog minuta. Vojno krilo Hamasa je saopštilo da je ispalilo dalekometnu raketu tipa "kasam" na Jerusalim oko 70 kilometara udaljen od te palestinske teritorije.

Izraelska policija nije mogla da da odmah informaciju o tome da li je raketa pogodila grad, a izraelski vojni radio je javio da je upozorenje bilo namenjeno izraelskim naseljima pored Svetog grada.

Radio je, takođe, javio da je novinar čuo eksploziju, a neke agencije navode da su se čule tri eksplozije. Jerusalim do sada nije nikada raketiran. Rojters prenosi, međutim, da se eksplozije nisu čule u birou te novinske agencije južno od grada.

Jedna raketa ispaljena na Tel Aviv je, kako je izjavio portparol izraelske policije Miki Rozenfeld, pala blizu obale u Sredozemno mora, a druga, prema medijskim izveštajima, na otvoreno i nije izazvala štetu.

Vojno krilo Hamasa je na Tviteru objavilo "Brigade al Kasam raketiraju Tel Aviv - Tel El Rabee sa M75 projektilom domaće proizvodnje", prenele su svetske agencije.

Očevici su rekli AFP-u da je jedna raketa pala 200 metara od američke ambasade u Tel Avivu, koja je uz obalu mora. Napad je izazvao paniku među ljudima na plaži, ali je nekoliko njih pokušalo da dopliva do mesta gde je raketa pala, rekli su očevici. Bio je to drugi dan zaredom da su rakete iz Gaze ispaljene na područje Tel Aviva. Izraelski mediji su istakli da su to prvi raketni napadi na taj grad od Zalivskog rata 1991. godine, kada je bio pogođen raketama zemlja - zemlja tipa "skad".

Izraelski vicepremijer Moše Jaalon upozorio je u međuvremenu da Izrael razmatra kopnenu operaciju kako bi zaustavio raketnu vatru.

- Mi se pripremamo za sve vojne opcije, uključujući mogućnost da snage budu spremne da uđu u Gazu, u slučaju da vatra ne prestane - napisao je on u seriji poruka na Tviteru.

On smatra da palestinski militanti nemaju puno raketa koje mogu da stignu do Tel Aviva, 75 kilometara udaljenog od granice pojasa Gaze.

- Ne znam da li oni još imaju jednu ili dve preostale rakete, oni nemaju zalihe koje mogu da prete centralnom Izraelu - rekao je Ajalon.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA