IZRAEL NE ODUSTAJE: Dvoje dece mrtvo, osam novinara ranjeno tokom napada na Gazu, raketirana i Sirija

Izraelska vojska gađala je s mora i iz vazduha pojas Gaze u akciji "Stub odbrane", koja traje već pet dana. Istovremeno, Izrael je odgovorio i na napade iz Sirije

  • 2

Izraelska vojska bombardovala je danas s mora i iz vazduha pojas Gaze, usmrtivši dvoje dece na severu i ranivši najmanje osam novinara tokom napada na dve medijske zgrade u istoimenom gradu, naveli su palestinski lekari i svetske agencije.

Petog dana operacije "Stub odbrane" u izraelskim vazdušnim udarima na severu pojasa Gaze ubijeno je dvoje dece u udarima na kuće, prenose svetske agencije.

Dok su izraelski napadi nastavljeni, armija je saopštila da nije bilo raketiranja iz Gaze od 21 sat sinoć, ali su se jutros oko 7.30 sati oglasile sirene na jugu, kada su ispaljene dve palestinske rakete.

Palestinski premijer Ismail Hanije iz ekstremističkog Hamasa razgovarao je s egipatskim predsednikom Muhamedom Mursijem o nasilju koje se nastavlja i o naporima da se zaustavi, saopštila je njegova kancelarija.

- Medijska kuća u Gazi našla se na udaru najpre oko 2.00 sata po lokalnom vremenu i potom je rečeno da je šest novinara ranjeno i da su zadobili manje i umerene povrede, kada su izraelski avioni pogodili TV Al Kuds u zgradma Šova i Husari u kvartu Rimal u gradu Gazi - kazao je zvaničnik Ministarstva zdravlja Ašraf al Kudra.

U zgradi koju koristi ta televizija nekada je bio Bi-Bi-Si, a još je koristi Skaj njuz i ITN.

Zgrada je jako oštećena, novinari su evakusiani, a nakon toga usledila su najmanje još dva udara na isto mesto.

Drugi napad bio je usmeren na obližnju medijsku zgradu oko 7.00 sati, rekli su palestinski izvori, naglasivši da su ranjena još dva novinara u zgradi Šurk, gde se nalazi TV Al Aksa, televizija koja je takođe povezana sa Hamasom, kao i Al Kuds, preneo je AFP.

Imad Efrendzi, direktor TV Al Kuds, osudio je incident, označivši ga zločinom protiv medija.

- Medijska bitka primorala je Izrael da prestane sa ubijanjem dece i civila - rekao je on misleći na izraelsku tronedeljnu ofanzivu pre četiri godine, u kojoj je ubijeno oko 1.400 Palestinaca.

Izraelski ratni avioni izveli su dva odvojena napada u drugim delovima pojasa Gaze i na severu u Beit Lahiji i Beit Hanunu uz dvoje ubijenih ranili 10 ljudi.

Time je broj palestinskih žrtava od srede porastao na 48. Na izraelskoj strani poginulo je troje ljudi. U jednom udaru gađana je i policijska stanica na istoku Gaze, kada je ranjeno osmoro ljudi.

Pucanje i prema Siriji

Izraelska artiljerija odgovorila je na vatru iz Sirije, usmerenu na svoje vojnike na Golanskoj visiji, koju kontroliše Izrael i možda usmrtila neke sirijske vojnike, saopštila je danas izraelska armija.

Na izraelskoj strani nije bilo izveštaja o žrtvama u pucnjavi koja se dogodila u subotu. To je treći slučaj ovog meseca da se nasilje iz građanskog rata u susednoj Siriji prelilo u Izrael.  Ono je inače već alarmiralo Liban i Tursku, podseća Rojters.

Izraelski vojni portparol, brigadni general Joav Mordehaj, precizirao je da se na izraelske vojnike pucalo iz lakog oružja i da su arapski mediji izvestili da su sirijski vojnici ubijeni. On je za vojni radio takođe rekao da Izrael ne pokušava da bude uvučen u sukobe između snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada i pubunjenika.

- Ni pod kojim uslovima ne prihvatamo nikakvu pucnjavu na teritoriju države Izrael, ali ne nameravamo da zapalimo područje - kazao je Mordehaj.

Izrael je inače osvojio strateški Golan u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski zvaničnici žalili su se Ujedinjenim nacijama zbog jučerašnjeg incidenta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA