NIŠTA OD PRIMIRJA: Nastavljeni sukobi u Gazi, poginuo izraelski vojnik i tri medijska radnika

Iako su zvaničnici Hamasa najavili da će prekid vatre u sukobima s Izraelom, kome je posredovao Egipat, biti proglašen veceras u 21 sat, da bi stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, Izrael je porekao da je zaključio takav dogovor

  • 0

Jedan izraelski vojnik ubijen je danas popodne u raketnom napadu na južni Izrael, saopštila je danas vojska jevrejske države, dok su zvaničnici iz Gaze naveli da su u izraelskim vazdušnim napadima na tu teritoriju ubijena tri medijska radnika.

Prema saopštenju izraelske vojske, ubijeni 18-godišnji vojnik prva je izraelska vojna žrtva od kako je počela ofanziva na pojas Gaze prošle srede protiv ekstremista iz palestinskog pokreta Hamas.

S druge strane, direktor televizije El Aksa, koju vodi Hamas, Mohamed Turaja rekao je večeras da su u izraelskom vazdušnom napadu ubijena dva snimatelja u Gazi, dok je jedan zdravstveni zvaničnik iz tog grada naveo da je u odvojenom vazdušnom udaru ubijen još jedan novinar.

Na današnjim snimcima televizije El Aksa vidi se vozilo u plamenu, za koje je Turaja rekao da je imalo oznaku da pripada medijima.

Nemenovani zdravstveni zvaničnik naveo je da je treći novinar jedne privatne radio stanice ubijen večeras, kada je raketa pogodila njegov automobil.

Izraelska vojska nije komentarisala ove navode.

Iako su zvaničnici Hamasa najavili da će prekid vatre u sukobima s Izraelom, kome je posredovao Egipat, biti proglašen veceras u 21 sat, da bi stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, Izrael je porekao da je zaključio takav dogovor.

U međuvremenu su nastavljena raketiranja sa obe strane.

Podsetimo, ranije danas je javljeno da su Izrael i Hamas postigli dogovor o primirju, čime bi bilo  obustavljeno obostrano raketiranje. Primirje stupa na snagu večeras u ponoć, kaže zvaničnik Hamasa.

Kako su javile agencije, dokument o obustavi vatre potpisan je u Kairu. Izrael je ranije odložio odluku o kopnenoj ofanzivi na Gazu, dajući prednost diplomatiji.

Pregovorima je posredovao Egipat, na licu mesta je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, a umešana je i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Prekid vatre u sukobu u pojasu Gaze biće proglašen večeras, najavili su egipatski i palestinski zvaničnici, ali još nema potvrde Izraela.

Palestinska strana je precizirala da će prekid vatre stupiti na snagu u ponoć, posle sedam dana sukoba.

Izrael za sada nije ništa konkretno komentarisao, ali je ranije danas privremeno odložio početak kopnene ofanzive na palestinsku teritoriju dok traju pregovori o primirju u Kairu.

- Ova farsa i izraelska agresija će biti zaustavljeni tokom utorka. Napori da izraelska i palestinska snaga postignu dogovor daće pozitivne rezultate već u narednim satima - rekao je ranije egipatski predsednik Mohamed Mursi.

Premijer Izraela Bendžamin Netanijahu je na konferenciji za novinare rekao da se Izrael zalaže za diplomatsko rešenje.

Međutim, uprkos sve intenzivnijim pregovorima, raketiranje sa obe strane je nastavljeno, a izveštači ističu da se obično pred primirje "pojačaju aktivnosti kako bi se obezbedile bolje pozicije pred postizanje dogovora o obustavi vatre".

Kako javlja Rojters, Izrael i Hamas će odluku objaviti u narednim satima, a dogovoreno je da se vatra prekine u ponoć po lokalnom vremenu (23 sata po našem).

Palestinci su nakon relativno mirne noći iz pojasa Gaze ispalili 16 raketa na grad Berševu na jugu Izraela, a kasnije je gađana i okolina Jerusalima. Oglasile su se i sirene, a detonacija je zabeležena u regiji van oboda grada. Izveštaja o žrtvama nije bilo.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA