KAŽNJENI PROFESOR SA KALEMEGDANA: Osećam se kao lik iz Nušićeve komedije!

- Ne mogu da verujem da mi je presuđeno "u ime naroda". Niti sam bio turistički vodič, niti sam plaćen bio za to, učestvovao sam u humanoj akciji za decu sa Kosova - kaže Zoran Pavlović

  • 14

Profesor istorije u Osnovnoj školi "Despot Stefan Lazarević" u Mirijevu Zoran Pavlović osuđen je u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog toga što je održao predavanje iz istorije deci sa Kosova i Metohije na Kalemegdanu prošle godine!

Sudija Svetlana Planojević donela je presudu, kojom se profesor Pavlović opominje da više ne sme da učini isto delo, kao i da mora da plati 700 dinara kazne na ime troškova ove institucije. Profesor je kaznu platio, a u razgovoru za Telegraf opisuje šta se sve dogodilo i napominje da se trenutno oseća kao neki od likova iz komedija Branislava Nušića.

- Sporni događaj  se odigrao u maju prošle godine. U okviru maifestacije "Mala matura - veliko srce", grupa dece sa Kosova i Metohije došla u Beograd na četiri dana, sa namerom da se upoznaju i druže sa svojim vršnjacima, a usput i nešto nauče, obilazeći kulturne institucije po gradu. Ja sam od samog početka u organizaciji manifestacije i sa grupom dece sa Kosova sam obilazio Kalemegdan, odnosno kulu koju je podigao despot Stefan Lazarević. Zaustavile su nas dve osobe i jedna od njih se predstavila kao turistički inspektor. Pitali su me ko sam, i da li imam licencu za obavljanje posla turističkog vodiča. Potrudio sam se da im objasnim situaciju i sve drugo što je trebalo da znaju. Oni su ipak insistirali da naprave zapisnik, što je i učinjeno. U septembru mi je stigao poziv da se javim u sud zbog optužbe da sam neovlašćeno pružao usluge turističkog vodiča! Nisam mogao da verujem. Međutim, surova istina je da je suđenje održano, i da sam proglašen krivim za to delo. Nakon više od godinu dana od suđenja, presuda mi je stigla na kućnu adresu početkom novembra- kaže Pavlović.

On navodi da ga više od presude, opomene i kazne od 700 dinara koje je morao da plati najviše bole reči: "U ime naroda - Kriv je", koje ga predstavljaju kao nekog junaka iz Nušićevih komedija.

- Ne mogu da verujem da mi je presuđeno "u ime naroda". Zašto sam kriv i zbog čega sam osuđen, uopšte mi nije jasno. Osećam se kao neki od likova iz komedija Branislava Nušića. Niti sam bio turistički vodič, niti sam plaćen bio za to, učestvovao sam u humanoj akciji, kojoj je cilj da deci koja žive u veoma teškim okolnostima bar malo pomognemo i naučimo ih važnim lekcijama iz srpske istorije. Mojim obraćanjem javnosti ne želim da neko izgubi posao, ili bude kažnjen, već da ukažem šta se dešava u Beogradu, da se ne bi takve stvari dešavale u narednom periodu. Na mom primeru, neka se nauče drugi. Neophodno je utvrditi protokol koji će se poštovati, jer gomila nastavnika svakog dana obilazi sa decom kulturne destinacije i pokušava da ih nečemu nauči. Oni u većini slučajeva nisu plaćeni za to, i svojim entuzijazmom žele da ostave deci malo znanja - kaže Pavlović.

On napominje da je njegova škola, kao i nadležni gradski sekreterijat, stao iza njega i pružio mu podršku.

- Pozitivno su me iznenadila reakcija javnosti i brojnih kolega. Situacija jeste tragikomična i stvarno ne bih voleo da sam glavni junak svega toga. Međutim, iz ove kože ne mogu. Osuđen sam zato što sam predavao lekciju iz istorije deci sa Kosova u centru Beograda na Kalemegdanu. Nije mi jasno ni kako ja kao profesor potpadam pod odredbe Zakona o turizmu. To što sam ja radio je obrazovno-vaspitna delatnost, a ne turistička - napominje Pavlović.

Inače, u Ministarstvu prosvete je saopšteno da će turistički inspektor koji je prijavio Pavlovića dobiti ukor zbog birokratskog postupanja.

- Profesor je bio na radnom mestu i turistički inspektor nije trebalo da ga legitimiše. Ovde je reč o birokratskom odnosu turističkog inspektora, jer je ustanovio činjenice, ali nije pozvao školu i zatražio informacije o nastavniku - rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Goran Petković

Petković je najavio da će o čitavom slučaju povesti razgovor unutar turističke inspekcije.

(I. M.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duh Sibenka

    23. novembar 2012 | 22:37

    jadni li ste i za ovo kaznite covika a bunite se protiv svih i svakoga zaj mi je ovog covika sta je srbin u srbiji iako san HRVAT.

  • U ime naroda

    24. novembar 2012 | 08:47

    Nisam znao da je Ivica Dacic licencirani vodic jer je ne tako davno na istom mestu objasnjavao istoriju stranoj delegaciji (cuveno "Kale, brdo..."). Ako je pravde i njega sada treba kazniti u ime naroda! Ocekujem da nadlezni hitno reaguju, jer zakon je valjda isti za sve. Ili nije...?

  • četnix

    24. novembar 2012 | 01:30

    idem sad u inat da držim predavanja i da vodim grupe po kališu a prvi inspektor koji se prijavi završiće mu značka u ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA