NA ČEKANJU 60.000 LJUDI: U BG samo jedna auto-škola zakazala polaganje vožnje!

U auto-školama krivicu svaljuju na MUP Srbije koji je doneo pravilnik po kojem ispitne trase moraju biti idealne. Kandidati koji su počeli obuku po starim propisima moraju da je završe do 25. januara

  • 0

U Beogradu je samo jedna auto-škola organizovala polaganje praktičnog dela vozačkog ispita od donošenja novog pravilnika koji uređuje ovu oblast, izjavio je Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola.

- U nekim sredinama su zakazani prvi ispitni rokovi za praktični deo ispita, ali u veoma malom broju. U Beogradu je samo jedna škola iz Obrenovca zakazala polaganje praktičnog dela ispita za A kategoriju - rekao je Rašeta.

Oko 60.000 kandidata čeka na polaganje vozačkog ispita po starom programu, a prema rečima Rašete kasni se zbog birokratskih teškoća za dobijanje dozvola i saglasnosti.

- Dosta se kasni zbog velikih teškoća u dobijanju saglasnosti za ispitne maršute koje auto-škole treba da predaju MUP-u da bi dobile saglasnost, jer direkcije koje upravljaju putevima nisu ni znale da moraju da daju saglasnost za određene deonice - kazao je Rašeta.

U auto-školama krivicu za to svaljuju na Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je donelo pravilnik po kojem trase moraju biti idealne.

- Mi smo trase uradili i predali, ali ih MUP odbija pod izgovorima da nisu dobri nagibi i da ulice nisu dobro asfaltirane. Oko 60.000 kandidata u Srbiji čeka na polaganje ispita i vrše pritisak na škole jer nema ispita, a mi nismo krivi što su ulice takve kakve su - kaže vlasnik jedne auto-škole iz Zemuna.

U MUP kažu da oni ne sabotiraju održavanje vozačkih ispita i tvrde da je od donošenja novog pravilnika samo 14 škola podnelo spiskove za praktične ispite koji se i održavaju od 23. novembra.

Đorđe Ljubojević iz Sekretarijata za saobraćaj u Beogradu, takođe, smatra da su veliki problemi oko trasa.

- Novim Pravilnikom se zahtevaju idealni uslovi na poligonima i trasama kao da sutra idemo u Evropsku uniju, a nas niko nije konsultovao. Nemamo mi poligone samo za tu namenu, nego auto-školama uz nadoknadu izdajemo parkinge. Većina od tih poligona nema uslove, a sad su novim pravilnikom još i pooštreni - kaže Ljubojević i dodaje da će se truditi da, koliko mogu, auto-školama olakšaju.

U Srbiji je krajem oktobra počela obuka vozača po novom programu, a kandidati koji su počeli obuku po starim propisima, moraće da je završe najkasnije do 25. januara. U slučaju da se to ne dogodi, kandidati će morati da je ponovo plate i završe po novim propisima.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA