ČEKA SE ZELENO SVETLO: Gradnja "Južnog toka" u Srbiji počinje 20. decembra

Konačna odluka o datumu biće poznata danas posle otvaranja radova u Rusiji na kompresorskoj stanici "Ruskaja" na obali Crnog mora. Srbija bi trebalo da ima prihod od 200 miliona evra godišnje

  • 0

Izgradnja gasovoda "Južni tok" zvanično počinje danas u Rusiji na kompresorskoj stanici "Ruskaja" na obali Crnog mora, dok bi kod nas trebalo da počne 20. decembra.

Prema saznanjima "Blica", konačna odluka o datumu biće poznata danas posle otvaranja radova.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja u Rusiji boravi s pomoćnikom Petrom Stanojevićem, trebalo bi danas da se sastane s ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i s generalnim direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom, s kojim bi trebalo da razgovara i o početku radova na kompresorskoj stanici kod Vrbasa.

U gradu Anape, odakle će gasovod krenuti iz Rusije ka Bugarskoj, boravi i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

On kaže da je, što se Srbije tiče, sve spremno za 20. decembar, ali da od "Gasproma" još nije stigla potvrda za taj datum.

- Mi smo sve pripremili za početak radova. Izvršena je eksproprijacija, deminiranje terena, uradili smo pristupne puteve, a imamo i maketu - kaže Bajatović.

Ostalo je samo još da se raspiše tender za izbor izvođača radova.

OD "JUŽNOG TOKA" SRBIJI PRIHOD OD 200 MILIONA EVRA GODIŠNJE!

Izgradnja gasovoda "Južni tok" biće od velike koristi i za Srbiju, jer će zbog deonice koja prolazi kroz nju imati direktne ekonomske efekte i 200 miliona evra prihoda godišnje, izjavio je Ljubomir Aksentijević, posebni savetnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

- Procenjeno je da će oko 2.000 ljudi direktno učestvovati u tome, plus jedan tako veliki investicioni projekat predstavlja veliki ekonomski podstrek - rekao je Aksentijević na RTS-u, uz napomenu da će izgradnja gasovoda stvoriti i mogućnost povoljnije cene gasa.

Prema njegovim rečima, Srbija neće trošiti svoja sredstva za izgradnju deonice "Južnog toka" koja prolazi preko njene teritorije.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA