PRIVATNE PENZIJE: Samo 10 odsto zaposlenih uplaćuje u privatne fondove

Građani o tome od čega će živeti nakon radnog odnosa počinju ozbiljnije da razmišljaju tek kada navrše 45 godina. Za godinu dana svega 2.000 građana u Srbiji je odlučilo da uplaćuje privatnu penziju

  • 0

Za godinu dana svega 2.000 građana u Srbiji je odlučilo da počne da uplaćuje novac za privatnu penziju.

Da o starosti mislimo tek kada dođemo na korak do "zlatnog doba", govori i podatak da samo 10 odsto zaposlenih ulaže u dobrovoljne penzijske fondove, pa oni zauzimaju svega 0,4 odsto našeg BDP.

Prosečne plate od 42.000 dinara i 25 odsto nezaposlenih u zemlji odvraćaju Srbe od ulaganja za budućnost, pa se mesečnom čeku PIO fonda i dalje nada 1,6 miliona građana.

Štednja u privatnim penzijskim fondovima stalno se taloži. U odnosu na prošlu godinu porasla je za 29 odsto, dostigla vrednost od 14,95 milijardi dinara i 237.000 ugovora.

Podaci Narodne banke Srbije govore da građani o tome od čega će živeti nakon radnog odnosa počinju ozbiljnije da razmišljaju tek kada navrše 45 godina. Od onih koji mesečno plaćaju za privatnu penziju, čak 60 odsto njih ima između 40 i 60 godina. Za godinu dana sklopljeno je svega 3.000 novih ugovora i stiglo je 2.000 "svežih" klijenata.

Najviše je porastao broj korisnika penzijskih fondova od 2009. do 2011. godine. Broj korisnika se kasnije samo neznatno uvećavao, navode iz NBS.

Novac od države nakon radnog veka, 90 odsto zaposlenih u Srbiji i dalje očekuje, ali najviše zbog siromaštva i nemogućnosti da, na opštu bedu, još odvajaju nešto sa strane.

Čak i oni koji možda mogu da plaćaju imaju nepoverenje u privatne penzije. Kako ne mogu odmah da znaju koliko će novca mesečno na kraju dobijati od fondova, ne upliću se u dalju računicu.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA