KONEKTIKAT: Masovni ubica se svetio majci?

Tim Arnon, koji je sa Adamom išao u školu, rekao je da su roditelji vršili pritisak na Adama da bude odličan učenik, a posebno njegova majka

  • 2

U masakru koji je počinio Adam Lanca (20) u osnovnoj školi u predgrađu Njutaunu, u američkoj saveznoj državi Konektikat, ukupno je 28 ubijenih. Prema prvim saznanjima, Lanca se svetio svojoj majci, koja je bila stroga.

U stravičnom masakru koji je počinio teško naoružani 20-godišnji Lanca ubijeno je 20 dece i osam odraslih, među kojima i napadač koji je izvršio samoubistvo.

U jednom od najgorih masovnih ubistava u istoriji SAD, on je u petak prvo usmrtio svoju majku Nensi, učiteljicu u toj školi, a među žrtvama su direktor škole i psiholog. Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do 10 godina, a u nju je išao i Adam Lanca.

Njegov stariji brat, 24-godišnji Rajan iz Hobokena u Nju Džersiju, zadržan je u policiji na ispitivanju, ali je kasnije pušten jer je ustanovljeno da nema nikakve veze sa masakrom.

Adam je od oružja imao dva pištolja i ispalio je nekoliko desetina hitaca. Otvorio je vatru u dve učionice, a neki svedoci su rekli da je ispalio i do 100 metaka.

Policija zasad nema informacija o motivima napada. Veruje se da je ubica patio od poremećaja ličnosti i živeo je sa majkom, naveo je neimenovani policijski zvaničnik.

Dvoje bivših učenika škole rekli su za ubicu da je bio stidljiv i izuzetno inteligentan đak.

Tim Arnon, koji je sa Adamom išao u školu, rekao je da su roditelji vršili pritisak na Adama da bude odličan učenik, a posebno njegova majka.

- Ona ga je mnogo pritiskala da uči što više i da bude pametniji -  rekao je on.

Ubica se u školu dovezao majčinim autom, a na licu mesta u krugu škole pronađena su dva pištolja, dok je u vozilu nađena i puška, javio je AP.

Osnovna škola u Njutaunu, mestu sa 27.000 stanovnika, nalazi se oko 130 kilometara severoistočno od Njujorka. U trenutku napada, odvijala se prepodnevna nastava.

Na lokalnoj televiziji prikazani su policajci i ambulantna vozila na licu mesta, kao i roditelji okupljeni oko škole.

Dok su se vesti o masakru širile, izbezumljeni roditelji požurili su u školu da potraže svoju decu, dok su đaci prekriveni krvlju bili iznošeni iz zgrade.

- Bilo je užasno. Svi su bili u panici - roditelji, đaci. Neka deca su izašla iz škole okrvavljena. Ne znam da li su pogođena, ali na njima je bilo krvi -  rekla je Brenda Lebinski, majka učenice koja pohađa treći razred.

Lebinski je dodala da joj je majka jedne učenice rekla da je "maskirani čovek" ušao u kancelariju direktora i otvorio vatru.

Američki predsednik Barak Obama brisao je suze i jedva se "držao" tokom govora zbog masakra u osnovnoj školi u Konektikatu, obećavši da će država sprovesti značajne akcije sa ciljem zaustavljanja takvih tragedija.

Nekoliko stotina stanovnika Njutauna okupilo se u petak u katoličkoj crkvi da ožali mrtve. Među njima bili su guverner i senator Konektikata Denel Meloj i Ričard Blumental.

- Život se zauvek promenio u Njutaunu. Sada imamo 20 svetaca. Imamo 20 prelepih anđela - rekao je sveštenik Robert Vajs.

( I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JNA*

    15. decembar 2012 | 12:12

    Još jim dajte dajte da kupuju pištolje kao cigarete. Žao mi je dece ali to mogu pripisati sami sebi i svome primitivizmu. Bog sve vidi!!!

  • Ana

    15. decembar 2012 | 13:17

    Trebao je doc u Bosnu ,ovdje skola nista ne znaci i da si prosao stotkom a ne peticom :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA