JARINJE: Euleks zaustavio Srbe koji su hteli da blokiraju prelaz

Privrednicima sa severa Kosova, koji su izričiti u stavu da ne žele da plaćaju porez i ostale dažbine kosovskim institucijama, nije dozvoljeno da dođu do integrisanog prelaza na teritoriji centralne Srbije

  • 0

Privrednici sa severa Kosova zaustavljeni su ispred administrativnog prelaza Jarinje gde su za danas najavili blokadu zbog, kako su naveli, nepoštovanja sporazuma o integrisanom uporavljanju prelazima.

Više desetina vozila Srba iz četiri opštine sa severa Kosova stiglo je u 10.15 časova do prelaza Jarinje, na kosovskoj strani, gde su zaustavljeni, jer im nije dozvoljeno da dođu do integrisanog prelaza koji se nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Njih su zaustavili pripadnici Euleks policije koji su razvukli bodljikavu žicu i postavili prepreke na magistralnom putu Raška-Leposavić ispred administrativnog prelaza Jarinje.

Privrednici su najavili dvočasovnu blokadu prelaza i davanje roka od tri dana nadležnima da reše problem uvoza robe iz centralne Srbije na sever pokrajine.

Jedan od privrednika iz Kosovske Mitrovice Radoš Petrović izjavio je da su privrednici sa severa Kosova izričiti u stavu da ne žele da plaćaju porez i ostale dažbine kosovskim institucijama.

Petrović je naglasio da privrednici ne beže od plaćanja poreza, da traže vraćanje u sistem PDV Republike Srbije i poštovanje Zaključka sa jedne od prethodnih sednica Vlade Srbije, u kojem između ostalog stoji da neće biti plaćanja carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

Euleks i kosovski carinici, od početka primene Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, robu koja iz centralne Srbije ulazi na sever Kosova preko Jarinja, upućuju na carinjenje na terminal u južni deo Kosovske Mitrovice.

Takođe, preko Jarinja je zabranjen uvoz akcizne robe, tako da kosovski carinici nju vraćaju sa Jarinja i upućuju na Merdare, što je prema oceni privrednika sa severa Kosova za njih apsolutno neprihvatljivo.

- Zbog takvog stava mi ćemo održati protest upozorenja na administratrivnom prelazu Jarinje i saobraćaj će biti obustavljen dva sata. Čekaćemo odgovor Vlade Srbije i Euleksa kojima će biti ostavljeno 72 sata da nam odgovore šta su tačno dogovorilo u Briselu - rekao je Petrović.

On je upozorio da će nakon tri dana, ako ne bude promena, protesti privrednika biti radikalizovani.

Takođe, najavljeno je da danas u vremenu protesta od 10 do 12 sati u Kosovskoj Mitrovici i ostalim opštinama sa severa Kosova neće raditi privredni subjekti.

(Telegraf.rs / foto:Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA