ĆOSIĆ STUDENTIMA: Vratite se u otadžbinu i borite se za spas Srbije!

Na zahtev studenata koji borave u inostranstvu da im se obrati, književnik u pismu poručio da odlivanje pameti, znanja i mašte predstavlja, možda, najveći poraz u poslednjim decenijama Srbije

  • 4

Književnik Dobrica Ćosić uputio je studentima iz Srbije koji borave u inostranstvu, na njihov zahtev, pismo u kome ih poziva da se vrate u zemlju i bore se za njen preporod.

On, takođe, za petooktobarski preokret 2000. godine kaže da je to nova velika obmana srpskog naroda, a odliv pameti ocenjuje kao možda najveći poraz Srbije.

"Sto pametnih i hrabrih, obrazovanih i poštenih Srba, ako se organizuju i žrtvuju za opšte dobro, mogu da preporode i spasu Srbiju. Vratite se u otadžbinu da se borite za preporod i spas Srbije!", navodi se u pismu.

Kako se navodi, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu održala je tradicionalnu Zimsku skupštinu u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, sa koje je poručeno da će studenti nastaviti da doprinose ne samo budućnosti svojih članova već i Srbiji.

Studenti su zatražili da im se obrati Dobrica Ćosić, što je on učinio svojim pismom, koje je pročitano na skupu.

"Organizujte se u bratstvo istine za širenje istorijske istine o svom narodu koga je demonizovao i ozločinio neprijatelj. To je uslov našeg časnog opstajanja. To je vaša životna misija, ljudska, intelektualna, patriotska. Hleb i istina isto su nama danas", navodi se u pismu.

Ukazujući da ga njegovo životno iskustvo opominje da ne treba on, kao čovek 20. veka, dakle prošlosti, da imenuje njihove ciljeve i odgovornosti, Ćosić poručuje da mladi ljudi sami treba da imenuju svoje i nacionalne ciljeve.

"Sve ideologije prošloga veka u porazima su okončane. Ne samo političke. Ako i Srbi imaju tešku sadašnjicu i neizvesnu budućnost, oni imaju burnu i bogatu prošlost koja mora kritički, savesno da se sagledava i uviđaju zablude i greške u nacionalnoj i državnoj politici koje danas uslovljavaju vašu sudbinu", ističe Ćosić.

Prema njegovim rečima, istorijska i životna kriza srpskog naroda i njegove danas invalidne države nije uzrokovana samo konačnim slomom Jugoslavije i njenog titoističkog poretka, iako ti porazi i danas posledično deluju na sveukupni život srpskog društva.

"Petooktobarski prevrat 2000. godine, izveden narodnim gnevom i sa snažnom podrškom stranih obaveštajnih službi, bio je ideološki heterogen i sa nekompetentnim vođstvom. Jedan autarhičan supružnički režim, prožet korupcijom i kriminalom, a izolovan od evropskih i svetskih političkih tokova, smenio je poredak koji se samoproglasio 'novom demokratskom vlašću'", piše Ćosić.

Prema njegovim rečima, taj poredak nije ispunio očekivanja i nade izmučenog i osiromašenog naroda Srbije i brzo se uvidela nova velika obmana srpskog naroda.

"Najpozitivniji ishod te neostvarene demokratske revolucije je izlazak iz međunarodne blokade i politički povratak Srbije u svetsku zajednicu naroda. Drugi pozitivni ishod petooktobarskog prevrata je ostvarenje značajnih političkih sloboda u javnom govoru, štampi i televiziji", ocenjuje Ćosić.

On, međutim, napominje da to nije bila sloboda samo za ljudsko dobro i društveni razvoj, nego i sloboda za nepoštenje, korupciju, pljačku društvene i državne imovine.

Navodeći da danas u svetu živi i radi više od četvrtine srpske populacije, u kojoj su stotine hiljada visokoobrazovanih mladih ljudi, on ističe da to "odlivanje pameti, znanja i mašte, što u razvijenim zemljama predstavlja intelektualni kapital koji u strukturi kapitala zauzima visoko mesto i preovlađujuću ulogu, predstavlja, možda, najveći poraz u poslednjim decenijama Srbije".

Na kraju pisma, studentima koji studiraju u inostranstvu on izražava ubeđenje da su saglasni sa njim da srpsko društvo treba da postane prosvećeno, kulturno, stvaralačko, i da "ako to ne postanemo, nestajemo kao značajna evropska nacija".

Međutim, ne slažu se svi sa ovim.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jonjo

    28. decembar 2012 | 20:25

    Jel' to isti onaj čika Kobrica koji je deklaracijama i proglasima te iste, tada učenike, terao iz Srbije ratnohuškačkom retorikom?

  • boban

    28. decembar 2012 | 13:20

    Gospodine Cosicu radim u РОССНЕФТЬ kao inzinjer za izgradnju fundamenta za gasovod i naftovod,firma mi je dala tri puta vecu platu kako bi dosao u srbiji i vodio projekt JUZNI TOK i sta mislite sta sam odgovorio? Bravo pogodili ste, MOZDA ALI NE U OVOM VEKU! Zbog vas i vama slicnih,i ne razumem kako mozete uopste da nekome delite savete,ili ste pljunuli na moral i etiku! Ostavite da ovi novi nesto urade,jer cini mi se da su na pravom puta,a onog trenutka kada se srbija okrene sebi i ne laze o lepom zivotu u EU i postane neutralna prvi cu se vratiti i ako treba i kao najobicniji fizikalac raditi...pozdrav iz krasnodara(rusija)gde je danas izmerena rekordna temp za decembar mesec +16

  • Jana

    28. decembar 2012 | 20:06

    Uz duzno postovanje gospodina Cosica, poruka mladima da se vrate je smesna. Ja imam 25 godina, bila sam na zapadu, vratila sam se, i gorko sam se pokajala. Gledacu da u narednoj godini odem. Ovo nije dryava, ovo je banana republika. Svi volontiraju (mladi) ili rade po ugovoru na mesec dana, za neku crkavicu. Nemamo ni za zivot, a kamoli da nesto stvorimo. Ne usudjujem se ni da pomislim da rodim ovde dete. Zao mi je, dusa me boli, ali hocu da zivim, a ne da prezivljavam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA