TRGOVCI TVRDE: Nema poskupljenja posle praznika

Zvanična statistika kaže da je prosečna plata u novembru bila 42.000 dinara, dok je potrošačka korpa u oktobru bila 64.000 dinara

  • 0

Uredba o ograničenim maržama za osnovne životne namirnice na 10 procenata prestaje da važi danas, a sudeći po najavama iz velikih trgovinskih lanaca, cene tih proizvoda neće biti povećane posle Nove godine.

Kako tvrde trgovci, hleb, mleko, meso, brašno, ulje i šećer neće poskupiti, a uredba u proteklih godinu dana, koliko je bila na snazi, nije dala nikakve efekete za potrošače već je predstavljala mešanje države u slobodno tržište.

Potpredsednik Vlade Srbije i lider SDPS Rasim Ljajić izjavio je da država više ne reguliše cene najvećeg dela proizvoda, isključujući struju, gas i donekle cene lekova.

I tu moramo stvar, kako je rekao, da postavimo na pravi način, hoćemo li mi da živimo u socijalizmu ili u kapitalizmu?

- Ako hoćemo da živimo u socijalizmu onda u redu, država će regulisati cene, odlučivati koliko će šta da košta, ali da li smo takav sistem već imali i je li propao, jeste, da li je propao u celom svetu, jeste. Prema tome, ako smo se opredelili da idemo ka EU znači da moramo da prihvatamo i evropske zakone i pravila i standarde - navodi Ljajić.

Ti standardi, podseća, kažu da se cene formiraju slobodno na tržištu zavisno od ponude i tražnje, a uloga države u tome je da kreira povoljan poslovni ambijent, da unapređuje i razvija konkurenciju i da dalje liberalizuje tržište.

A kvalitetniju ponudu i zdravu konkurenciju, kaže, imaćemo ako privučemo strane investitore i ulagače odnosno nove trgovinske lance.

- Onda imamo vrlo oštru utakmicu među njima i u toj oštroj utakmici rezultat je bolja ponuda, bolji kvalitet usluga i po svoj prilici niže cene. Moramo da znamo šta hoćemo, ne možemo da budemo malo u socijalizmu, malo u kapitalizmu, kako nam kad odgovara - smatra Ljajić.

Sve, međutim, treba ozbiljno da zabrine nizak standard građana i podaci zvanične statistike prema kojoj je prosečna "srpska plata" u novembru iznosila tek nešto više od 42.000 dinara, a prosečna potrošačka korpa u oktobru 64.000 dinara. Najveći deo zarade odlazi na hranu i piće i to 43,2 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA