SPASAVANJE ŽIVOTA: Bespilotnim letelicama sprečavaju istrebljenje nosoroga!

Klajv Vivijer, suosnivač rezervata za nosoroge Zululand u provinciji Kvazulu-Natal, kaže da je dobio odobrenje od američkog Stejt departmenta da kupi bespilotne letelice

  • 0

Jedan čuvar nosoroga u Južnoj Africi planira da upotrebi bespilotne letelice, popularne dronove dizajnirane za potrebe američke vojske, kako bi ovu ugroženu vrstu spasao od krivolova i posledičnog istrebljenja.

Klajv Vivijer, suosnivač rezervata za nosoroge Zululand u provinciji Kvazulu-Natal, kaže da je dobio odobrenje od američkog Stejt departmenta da kupi "Arcturus T-20", koji su poslednja reč tehnologije.

On sada pokušava da izdejstvuje kod civilnih vlasti svoje zemlje odobrenje da 30 ovih letelica vine u oblake neba Južnoafričke republike.

- Potrebna su radikalna rešenja, posebno sada. Ove godine je ubijeno rekordnih 650 nosoroga samo zbog njihovih rogova, za kojima postoji velika potražnja na Dalekom istoku - kaže Vivijer.

On tvrdi da bi brojka mogla da bude i veća, i da je bliža brojci od hiljadu mrtvih bića ove vrste, što je značajan udar: ostalo ih je samo 20.000.

Čak 400 je ubijeno u ogromnom nacionalnom parku Kruger, koji obezbeđuje šaka rendžera, iako zauzima teritoriju od preko dva miliona hektara. Vivijer kaže da je to isto kao kada bi jedan policijac čuvao 100.000 domova.

Spas, zato, možda zbilja leži u ovoj letelici čiji je raspon krila pet metara i koja na visini od pet kilometara može da leti 16 sati bez dopune goriva. Njena nečujnost, bešumnost i infracrvena kamera mogu da postanu nezamenjivo oružje u borbi protiv onih kojima je lična dobit važnija od nečijeg života.

(M. B. / Izvor: Guardian.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA