ČEKAJU PRINCEZU? Kraljica Elizabeta menja zakon zbog Vilijamovog deteta

Kraljica je izmenila zakon iz 1917. godine, po kojem samo muška deca mogu nositi titulu prinčeva, pa će ubuduće sva deca princa Vilijama biti tretirana na isti način

  • 1

Britanska kraljica Elizabeta II objavila je da će, ako princ Vilijam i njegova trudna supruga Kejt dobiju devojčicu, ona zvanično nositi titulu princeze, menjajući tako pravilo koje je uvedeno 1917. godine.

Kraljica je objavila da menja zakon koji je decembra 1917. godine doneo njen deda kralj Džordž V, po kojem samo muška deca mogu nositi titulu prinčeva, dok bi se ženska deca oslovljava sa "lejdi". Prema tome, samo najstariji sin Vilijama i Kejt, koja bi trebala da se porodi sredinom godine, mogao bi se zvati princom, dok bi devojčica nosila titulu "lejdi" i ne bi je oslovljavali sa "vaše visočanstvo".

Kraljica Elizabeta II je, međutim, objavila jedan oblik kraljevskog obaveštenja, koje menja to pravilo na način da se sva Vilijamova deca tretiraju na isti način. Ova promena se očekivala pošto se Velika Britanija i još 15 država članica Komonvelta usaglasilo oko promene pravila nasleđivanja, tako da muški naslednici više nemaju prednost kod prava na presto.

(M. S. / Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA