Voditelj Džimi Sevil zlostavljao više stotina žena!

Sve se dešavalo u prostorijama britanske medijske kuće i u bolnicama u kojima se Sevil bavio humanitarnim radom. Počinio je ukupno 214 napada, uključujući tu i 34 silovanja

  • 2

Britanska policija saopštila je da je jedan od najuglednijih voditelja Bi-Bi-Sija 60 godina zlostavljao stotine uglavnom ženskih osoba.

Bivši britanski voditelj Džimi Sevil zlostavljao je stotine osoba tokom šest decenija, počinio je ukupno 214 napada, uključujući tu i 34 silovanja. Nekada najveća zvezda Bi-Bi-Sija zlostavljala je uglavnom ženske osobe, koje su u 73 odsto slučajeva bile maloletne. Njegova najstarija žrtva imala je 47, a najmlađa svega osam godina, navodi se u juče objavljenom izveštaju policije.

Sve navedeno dešavalo se u prostorijama britanske medijske kuće i u bolnicama u kojima se Sevil bavio humanitarnim radom.

Prvi napad Sevil je počinio 1955. godine u severnom engleskom gradu Mančesteru, a poslednji 2009. godine, stoji u izveštaju, koji je rezultat tromesečne istrage, javio je Rojters. Ukupno 600 osoba obratilo se organima gonjenja povodom 450 slučajeva nasilnog ponašanja u vezi sa popularnim voditeljem.

- Sada je jasno da se Sevil skrivao na očigled svih i koristio svoj status slavne ličnosti i humanitarni rad kako bi imao nekontrolisan pristup ugroženim osobama tokom šest decenija - navodi se u izveštaju.

Istraga je pokrenuta pošto su u okviru jednog televizijskog dokumentarca izneti navodi da je Sevil zlostavljao veliki broj dece i žena, a istovremeno se ispituju i krivična dela koja je bivši voditelj navodno počinio zajedno sa drugim licima, kao i prestupi samo drugih lica.

Sevil, koji je umro 2011. godine, bio je izuzetno popularan sedamdesetih i osamdesetih godina kao voditelj muzičke emisije "Top ov d pops" i dečjeg programa "Džimi će to popraviti". Jedno vreme profesionalno se bavio rvanjem. Bio je promotor za oko 200 maratona organizovanih u humanitarne svrhe, čime je bolnicama obezbedio desetine miliona funti.

Zbog humanitarnog rada kraljica Elizabeta Druga ga je proglasila za viteza, a slično priznanje dobio je i od pape Jovana Pavla Drugog, koji ga je 1990. proglasio za papskog viteza.

Slučaj Džimija Sevila izazvao je veliku krizu u uglednoj britanskoj medijskoj kući i doveo do ostavke njenog generalnog direktora. Činjenica da se o zlodelima voditelja saznalo tek nedavno, i to posle izveštaja konkurentske televizije Aj-Ti-Vi, bacila je veliku senku na Bi-Bi-Si i pokrenula sumnje da je ugledna medijska kuća namerno zataškavala ovaj slučaj. Sumnje su u međuvremenu razvejane, ali je ostao utisak da nadležni ljudi u Bi-Bi-Siju nisu uspeli na pravi način da se izbore sa skandalom u koji ih je uvukao Džimi Sevil.

(I. M. / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • edge

    12. januar 2013 | 12:44

    Pa kako mu je to poslo za rukom? Neko treba da odgovara a BBC da plati svima obestecenje, jer se definitivno znalo za to.

  • nidza

    12. januar 2013 | 21:18

    Kuckin sin britanski...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA